Karlskoga är bästa kommunen för unga

By on 4 december, 2023

Karlskoga är Örebro läns bästa kommun för unga att bo i. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning av ungas bostadsförhållanden, som nu genomförts för andra gången.

Den minst fördelaktiga kommunen för unga i Örebro län är Lindesberg.

– Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem, samtidigt som den ekonomiska krisen slår hårdast mot de med små marginaler. Ungas boendesituation är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Karlskoga kommun rankas högst på listan över kommuner i Örebro län där det är bäst för unga att bo. I det återkommande indexet Sveriges bästa kommun för unga att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga. Dals-Eds kommun i Västra Götaland är den kommun i Sverige som rankas högst på listan, och tar därmed över förstaplatsen från Årjäng i Värmland.

– Åtta av tio unga vuxna bor i en kommun med brist på bostäder för unga. Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det skärpta amorteringskravet har dessutom slagit extra hårt mot unga, säger Marcus Svanberg.

Lindesbergs kommun kommer på sista plats i Örebro län i kartläggningen av ungas bostadsförhållanden. Bergs kommun i Jämtland rankas sist i Sverige, men även de tre storstadskommunerna placerar sig långt ner på rankingen. Malmö stad hamnar på femte sista plats, Stockholms stad på plats 17 från slutet och Göteborgs Stad på 23:e sista plats.

– Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Örebro läns kommunpolitiker behöver både se över kommunens arbete och sätta press på sina partikamrater i riksdagen så att fler unga får möjlighet att flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg.

Örebro län Ranking i länet Ranking i landet 2023 Ranking i landet 2021
Karlskoga 1 24 22
Askersund 2 48 89
Lekeberg 3 70 82
Nora 4 88 133
Degerfors 5 116 25
Kumla 6 123 123
Örebro 7 132 142
Hallsberg 8 161 158
Lindesberg 9 181 169
Hällefors * * *
Laxå * * *
Ljusnarsberg * * *

….

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login