KIF Örebro säkrade allsvenskt kontrakt borta mot IK Uppsala

By on 3 november, 2023

Damallsvenskan går mot sitt slut där KIF Örebro ikväll spelade sin näst sista match för säsongen, en match där man tog sig an ett IK Uppsala som inför matchen låg på näst sista plats. Örebro låg på platsen ovanför negativt kval och bara fem poäng före kvällens motståndare, så det här var en riktigt riktigt viktig match.

Förlust och man var med i bottenstriden, vinst och man hade säkrat kontraktet.

Med det i åtanke var det Uppsala som öppnade starkast där Örebro inledningsvis fick backa tillbaka där man mer eller mindre fick förlita  sig på kontringar, det var även hemmalaget som hade de vassaste målchanserna. Stolpträff, luftpastejer framför Örebro mål men Uppsalalaget fick inte in bollen. Det var ett spel som höll i sig runt 30 minuter för att jämna ut sig och Örebro var med, när första halvek var klar var det oavgjort.

När den andra halvleken rullade igång var Örebro med direkt, där man såg en märkbar förändring jämfört med första delen av matchen. Nu såg det ut att finnas ett annat lugn i laget med en bättre tajtare defensiv, man spelade mer som ett lag när man inte behövde jaga boll. I den 66 minuten kom Örebro ledningsmål, det gjordes av Jenny-Julia Danielsson. Efter det sjönk hemmalaget ihop en aning och bara sex minuter senare, i den 72 minuten kunde Inka Sarjanoja utöka till 2-0 för Örebro. Det målet kom efter en kontring efter snygg framspelning från Heidi Kollanen till Inka Sarjanoja, som kunde lägga in bollen i mål. I och med det målet var Uppsala ett slaget lag, i alla fall sa kroppsspråket det. I stället för att studsa till och spela det spel hemmalaget visade upp under den första halvlekens första 30 minuter, sjönk man ihop ännu mer.

Nu kunde Örebro styra spelet dit man ville och Uppsala fick jaga, Örebro höll nollan tiden ut och tack vare vinsten har man även säkrat kontraktet för spel i Damallsvenskan 2024.

Nu har KIF Örebro bara en match kvar Damallsvenskan 2023, i den 26 omgången tar man sig an Vittsjö GIK lördag 11 november 2023. Det gör man i en match där inget av lagen har något att spela för.

Matchfakta IK Uppsala vs KIF Örebro

• 66 minuten Mål Örebro, 0-1 Jenny-Julia Danielsson.
  • 72 minuten Mål Örebro, 0-2 Inka Sarjanoja.