Klubbar i Allsvenskan och Superettan har genomgått utbildning

By on 23 oktober, 2023
Arkivbild

21 klubbar i Allsvenskan och Superettan har genomgått utbildning i spelansvar. Svensk Elitfotboll, Unibet och Spelfriheten har nu genomfört två tredjedelar av de besök, som görs hos alla klubbar i Allsvenskan och Superettan.

För att utbilda spelare och ledare kring riskerna med spel, vart man kan få hjälp och vilka tecken man ska vara vaksam på när det gäller spelproblem.

– Ansvarsfullt spelande genomsyrar hela vår verksamhet och samarbetet med Spelfriheten är nu en central del i vårt sponsorskap av Svensk Elitfotboll. Efter att två tredjedelar av klubbarna har besökts kan vi konstatera att utbildningen behövs och vi är glada att se att den gör stor nytta, säger Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

– Majoriteten av alla som spelar gör det för nöjes skull, men sedan så finns det tyvärr några få som hamnar i ett osunt spelande. Vi ser det som vårt ansvar att utbilda och förebygga spelproblematik, samt hjälpa de få människor som riskerar att hamna i spelproblem, fortsätter Anders Falk.

Spelfriheten är en organisation som sprider kunskap om spelberoende. Det handlar främst om att minska avståndet till att söka hjälp men även om att reducera stigmat kring sjukdomen. Nu har Spelfriheten i samarbete med Unibet och Svensk Elitfotboll utbildat 21 stycken av alla klubbar i Allsvenskan och Superettan i spelansvar och fortsätter .

– Spelfriheten spelar en viktig roll i hur Svensk Elitfotboll och Unibet får ut information om spelansvar till klubbarna. Vi ser att utbildningstillfällena gör stor nytta och vill att alla spelare ska veta vilken hjälp som finns att få om de upplever att de har problem, säger Anders Wikström, ansvarig för integritetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

Spelfrihetens mätningar visar att förståelsen kring spelproblem har ökat i alla klubbar som hittills har besökts. Dessutom har kunskapsnivån för hur klubbarna arbetar internt ökat, spelare och ledare är tryggare med vart de kan vända sig inom klubben för att få hjälp.

– Att lag- och elitidrott utgör en riskmiljö är något vi tidigt har förstått. Men spelproblem är även utbrett i andra miljöer där både tävling och en närhet till gambling finns. Därför är en mix av preventivt arbete och direkt hjälp extra viktig, säger Allan Erdman, Kommunikationsansvarig på Spelfriheten.

Besöken hos klubbarna i Allsvenskan och Superettan fortsätter under hösten med ambitionen att samtliga klubbar ska ha genomgått spelansvarsutbildningen innan årsskiftet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Unibet

You must be logged in to post a comment Login