Kommunerna köper frukt och grönt från lokala producenter

By on 27 november, 2018
För grönsaker, frukt och potatis finns nu avtal för norra länsdelen.

Örebro trädgårdshall blir ny grossist för grönsaker, frukt och potatis för kommunerna i norra Örebro län, lokala producenter får möjlighet att leverera sina produkter via grossisten, samtidigt som kommunerna kan handla lokalt.

– Lite mindre aktörer får möjlighet att komma in på marknaden samtidigt som vi gynnar en hållbar produktion av livsmedel från närområdet, säger Sabina Elisson, kostchef i Nora kommun och drivande i upphandlingen.

Med stöd av de fyra kommunernas egna mål kring ekologiska råvaror, livsmedlens ursprung, odling, lagring och hantering har upphandlingsunderlaget utformats utifrån värdeorden näring, närhet, mångfald och nytänk. 

Storleken på upphandlingen rör sig kring sammanlagt 20 miljoner kr och gäller från början av januari och fyra år framåt. Genom att små producenter själva väljer att knyta upp sig till Örebro trädgårdshall, som blir kommunernas gemensam leverans- och avtalspartner, blir det möjligt för dessa att vara del i den kravstyrda process som offentlig upphandling är. Hushållningssällskapet och länsstyrelsen har bidragit till samordning och utveckling.

– Vi är så glada över resultatet. Barn och äldre får fräscha, omsorgsfullt behandlade grönsaker som har vuxit i trakterna omkring oss – godare och bättre kan det inte bli. Det gynnar både kommunerna och producenterna, säger Sabina Elisson.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login