Konstinvigning med tårtkalas och paketöppning på Kastanjegårdens förskola

Av på 13 oktober, 2021

Fredagen den 15 oktober invigs den nya konstnärliga gestaltningen VI VÄXER TILLSAMMANS utförd av Saadia Hussain på Kastanjegårdens förskola i Vivalla. Invigningen hålls för barn och vårdnadshavare i form av ett tårtkalas, där alla bjuds på tårta som fått formen av själva konstverken.

Kastanjegårdens förskola i Vivalla kommer under veckan genomgå en förvandling. Förskolans matsal har – tillsammans med förskolebarnen – omgestaltats av konstnären, konstaktivisten och konstpedagogen Saadia Hussain. Från att ha varit ett grått och ganska rörigt rum, kommer matsalen fyllas av färg och form, ordning och reda. Verket består dels av vägghängda reliefer samt tio skulpturer på hjul som kommer fungera som rumsavdelare. Med hjälp av skulpturerna skapas rum i rummet, där barnen kan sitta klassvis då de äter sina måltider. De flyttbara skulpturerna kan rullas undan och användas som kulisser till ett disco eller en teaterpjäs, eller för att snabbt kunna transformera matsalen till konferensrum för personalen.

– Vi har verkligen velat satsa på den här platsen och på barnen på Kastanjegården. De har så fin verksamhet på förskolan idag redan, och gör ett stort jobb för integrationen i området. Tänk vad viktigt att redan i förskoleåldern få stöta på konst på det här sättet, få jobba tillsammans med en konstnär för att skapa något bra i den egna miljön! Det tror vi kan öppna upp för mycket positivt också senare i livet, säger Gabriella Menerwa Kaasinen, intendent för offentlig konst på Örebro konsthall.

Saadia Hussain är född 1973 i Lahore, Pakistan, utbildad på National College of Arts i Lahore och Konstfack. En stor del av hennes konstnärskap bygger på att använda konstnärligt kollektivt skapande, där hon blandar icke-professionellas deltagande med kvalificerat konstnärligt arbete. Hussain har i gestaltningen jobbat utforskande med barnen i små grupper, utifrån metoden att ” Fråga, förstå, förklara, fantisera, förändra och färdigställa”. Tillsammans har de utforskat tematik som exempelvis; landskap, trygghet, mamma och kärlek. Resultatet, verket, är fyllt av symboler och färger, lockar till samtal och bjuder in till utforskande av vårt gemensamma symbolspråk, likväl som av det fysiska rummet.

Projektet är finansierat av Örebro kommun och har projektletts av Örebro konsthall. Processen har varit inkluderande och tagit stor hänsyn till verksamhetens egna önskemål och behov.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in