Konstnärerna med lokal anknytning som medverkar i OpenArt 2024

By on 7 december, 2023
Bild: Örebro kommun

Lördagen den 15 juni 2024 öppnar konstbiennalen OpenArt, bland de medverkande finns sju konstnärer och en konstnärsgrupp som har koppling till Örebro län.

Örebros stadskärna kommer att förändras med temporär samtidskonst från hela världen och redan nu kan vi presentera några konstnärer som antingen växt upp eller är verksamma Örebro län. I årets upplaga presenteras sju konstnärer och en konstnärsgrupp med lokal anknytning vars konstnärskap spänner mellan måleri, performance, digitala tekniker och skulptur.

I Mattias Källs konstnärskap finns frågeställningar om vårt förhållande till naturen och andra människor. Käll har i många år behandlat frågor om bland annat matsvinn, förpackningsplast och fast fashion. Fotografiska serier, film, objekt, installation och performance är en del av Källs konstvärld.

Köpenhamnsbaserade duon Wang & Söderström, där Anny Wang är uppvuxen i Örebro och Tim Söderström i Jönköping, var en av favoriterna hos barnens jury på Sörbyskolan tidigare i år. Wang & Söderström är både en konstnärsgrupp och en designduo. I deras verk möts det digitala och det fysiska, där det digitala är taktilt och materialdrivet. Vad uppstår i gränslandet mellan det fysiska och digitala? Genom att undersöka konventioner markerar de en ny sensualitet i den digitala tidsåldern.

Bitte Alling är konstnär och ordförande för Fotograficentrum i Örebro. Genom skulptur, text, ljud, rörlig bild och installationer, undersöker och studerar hon den massmediala bildens förrädiska språk och granskar kritiskt krigspropaganda. Tidigare har Alling gett ut flera böcker och arbetat som bildlärare.

Medverkan genom Magic Carpets

Genom EU-projektet och samarbetet med Kreativa Europa och plattformen Magic Carpets möjliggörs medverkan för fem av de lokala konstnärerna. Bland namnen finns Cecilia Jansson, en veteran som medverkade i OpenArt redan 2008 och ännu en gång 2015.

– Jag gör ofta storskaliga verk där materialet är lika meningsbärande som formen, och använder tidskrävande tekniker i material som porslin, asfalt, bröd och silikon, säger Cecilia Jansson om sina konstverk.

Hanna Stansvik har studerat vid Örebro konstskola och har tidigare ställt ut på KonstBunkern i Örebro, Nora Art och gjort muraler för Springbeast, Snösätra graffiti Wall of Fame i Stockholm och i projektet ArtMadeThis för Vasakronan i Göteborg. Stansvik utforskar i sin konst intimitet och närhet.

Stansvik använder sig själv som modell då det låter henne iscensätta och återskapa de privata stunder då man är ensam och avslappnad. Genom att vara sin egen modell kan Stansvik vara både experimentell, respektlös och lekfull i sitt arbete.

Ellen Freed genomförde under hösten 2022 ett residens på OpenArt, där slutresultatet visades på evenemanget Part of Art på Kulturkvarteret i januari 2023. Freed kommer att delta med ett av sina explosiva, normbrytande och uppseendeväckande performance under biennalen.

Tidigare har OpenArt berättat om Karolina Oxelväg och Victor Jakobsson, alias Kenne-Diss.

Hela listan:

Mattias Käll, f. 1977

Hanna Stansvik, f. 1987

Cecilia Jansson, f. 1975

Wang & Söderström, Anny Wang, f. 1990 och Tim Söderström, f. 1988

Bitte Alling, f. 1940

Ellen Freed, f. 1988

Kenne-Diss, f. 1997

Karolina Oxelväg, f. 1989

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login