Kör säkert i midsommar med fullastad bil

By on 20 juni, 2024
Många packar bilen full med både familj och bagage.

Arkivbild

Midsommar är en av de mest intensiva resehelgerna på året, då många packar bilen full med både familj och bagage inför firandet. För en säker resa är det extra viktigt att kontrollera däcktrycket.

– Däcken är bilens enda kontakt med vägen och spelar en avgörande roll för säkerheten. Om bilen är tungt lastad behöver däcktrycket ökas för att klara den extra belastningen. Med ett för lågt däcktryck ökar bromssträckan och det blir svårare att styra, särskilt vid undanmanövrar, säger Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor.

Det rekommenderade däcktrycket för en normalt eller tungt lastad bil finns vanligtvis på ett klistermärke på dörrkarmen på förarsidan eller på tanklocket. En tungt lastad bil behöver vanligtvis bara extra däcktryck i bakdäcken, vilket också anges på klistermärket.

Om bilen saknar information om rekommenderat däcktryck, är en standardriktlinje att öka däcktrycket med 0,2 bar på bakdäcken.

– Däcktrycket kan kontrolleras gratis på de flesta bilverkstäder eller på bensinstationer. Det är bäst att kontrollera däcktrycket i början av resan när däcken är kalla, eftersom däcktrycket ökar när däcken värms upp, förklarar Magnus Fritz.   

Fler tips för säker sommarkörning:

 1. Kontrollera mönsterdjupet
  Enligt lag ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men greppet och säkerheten försämras avsevärt om däcken är så slitna. Om mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter ökar risken för vattenplaning avsevärt.
 2. Kontrollera oljor och vätskor
  De viktigaste vätskorna att kontrollera är motorolja, bromsvätska, kylarvätska och spolarvätska
 3. Lasta bilen rätt
  Tunga föremål ska spännas fast så att de inte kan flytta sig och bör placeras så lågt som möjligt i mitten av bagageutrymmet. Undvik att ha tunga föremål i kupén som kan bli projektiler vid inbromsning eller undanmanöver och skada passagerarna.
 4. Planera laddningsstopp för elbilen
  Om du kör en elbil bör du planera din resa noga. Identifiera laddningsstationer längs din rutt och ta hänsyn till bilens räckvidd för att undvika att batteriet tar slut under resan. 
 5. Kontrollera bilens belysning
  Se till att alla lampor fungerar, inklusive strålkastare, bakljus, blinkers och bromsljus, så att du syns på vägen.
 6. Säkerställ bra sikt
  Håll insidan av vindrutan ren så att den inte immar igen. Kontrollera även att vindrutetorkarna är i gott skick, eftersom de ofta slits ut under vintern.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login