Koreograf får stipendium för dansprojekt i Bergslagen

Av på 7 januari, 2021

Ellinor Ljungkvist – koreograf och dansare med utgångspunkt i Bergslagen – har av Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling (SRD) tilldelats ett stipendium för att ge dansföreställningen “Barbie – en föreställning om danshistoria” och en workshop “Meditation” i Örebro län under 2021.

Dansföreställningen behandlar danshistoria utifrån ett feministiskt perspektiv och har arbetats fram av Ellinor Ljungkvist med konstnärligt team under en residensperiod på Sandströms i Lindesberg 2020.

Ur dansföreställningen “Barbie – en föreställning om danshistoria”. Foto: Hans Finchk

Ellinor Ljungkvist kommer ursprungligen från Nora och Lindesberg och har studerat och jobbat utomlands. Under de senaste åren har hon jobbat med samtida dans och performanskonst i Örebro län. Hennes koreografiska verksamhet heter Gala Dance Bergslagen och i december 2020 blev hon tilldelad ett stipendium av Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling (SRD) med följande motivering:

“Ellinor Ljungkvist, verksam koreograf i Örebro län. För spännande konstnärlig utveckling och feministisk tematik i både föreställning och workshop tilldelas Ellinor SRD:s stipendium. I föreställningen ”Barbie” tar Ellinor höjd och belyser danshistoria utifrån ett feministiskt perspektiv och i sin performativa workshop ”Meditation” tar hon med deltagaren på en resa utifrån text, reflektion och rörelse”.

Stipendiet är ett ekonomiskt bidrag men framför allt äran att få ett av de två stipendier som SRD delar ut bland dansare och koreografer i hela landet, enligt Ellinor Ljungkvist. Dansföreställningen “Barbie – en föreställning om danshistoria” och workshopen “Meditation” kommer att ges under 2021 i flera kommuner i Örebro län – bland annat i Lindesberg (Lindeskolan 14 maj) och Nora (Karlsängsskolan 19 maj).

Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling (SRD) är en förening som samlar Sveriges danskonsulenter. SRD arbetar med strategiskt utvecklingsarbete på uppdrag av landets regioner, län, kommuner, landsting eller andra uppdragsgivare. Uppdragen kan skilja sig åt men i huvudsak verkar föreningen för att barn, ungdomar och vuxna ska få ökad möjlighet att se, få kunskap om och själva utöva dans som konst och uttrycksform. SRD utlyste 2020 två stipendier på 20.000 kr vardera för att stödja och utveckla dansfältet som drabbats hårt av Corona-pandemin – både regionalt och nationellt. Stipendiet gör det möjligt för mottagaren att fördjupa och utveckla sitt konstnärskap, antingen genom egen praktik eller genom fördjupad kompetens. Gärna genom en kreativ vilja att testa nytt och/eller arbeta med ett gränsöverskridande kulturuttryck.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in