Kunskapsskolans elever får ny skolmat

By on 26 februari, 2019

Kunskapsskolan byter matleverantör för samtliga grund- och gymnasieskolor. Ambitionen är högre matkvalitet, ökad matsäkerhet, minskad miljöpåverkan och nöjdare elever. Den nya lösningen kommer från företaget Närda.

Kunskapsskolan går från att ha flera lokalt upphandlade matleverantörer till en centralt upphandlad leverantör. Efter en flera månader lång upphandling med omfattande krav har valet fallit på företaget Närda.

Skolmaten är oerhört viktig för att eleverna ska orka med hela skoldagen. Nu har vi hittat en lösning som lever upp till våra högt ställda krav på bra och näringsrik mat, ett tydligt hållbarhetstänk och givetvis hög matsäkerhet, säger Sofi Klang, kommunikationschef på Kunskapsskolan.

Närda använder tekniken sous-vide, som innebär att maten levereras färdiglagad och nedkyld för att värmas i specialugnar och serveras direkt. Jämfört med mat som varmhålls i ett vanligt mottagningskök bevaras näringsämnen och smakämnen bättre. Dessutom kan mat som inte är uppvärmd sparas och serveras senare, vilket minskar matsvinnet.

Det nya konceptet kombinerar bra och nyttig mat med miljömässig hållbarhet. Vi serverar över 14 000 portioner om dagen så matens kvalitet och miljöpåverkan är en stor fråga för oss, säger Sofi Klang.

Den nya leverantören Närda använder svenskt kött och fågel certifierat enligt FSSC 22000. Råvarorna i varje förpackning kan spåras ner till bondgården genom en unik QR-kod.

Matsäkerheten och spårbarheten har varit en väldigt viktig aspekt i valet av leverantör. Med tanke på den senaste köttskandalen känns det helt rätt att kunna servera våra elever kött med hög säkerhet, avslutar Sofi Klang.

Den nya maten kommer till de första skolorna i maj medan övriga skolor går över till den nya leverantören i augusti 2019.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login