Läkare utan gränser ”Vi kommer aldrig skicka tillbaka människor till Libyen”

Av på 10 augusti, 2019
Foto: Hannah Wallace Bowman

Sam Turner, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen och på Medelhavet, om Ocean Vikings första räddningsinsats 9 augusti:

Räddningen visar att sök- och räddningsfartyg behövs på Medelhavet – nu mer än någonsin. Ocean Viking hade bara varit i sök- och räddningszonen 10 timmar innan ett räddningsanrop kom, direkt via Italiens och Maltas sjöräddningscentraler.

Nu är samtliga 85 personer som färdades på båten i säkerhet på Ocean Viking, varav 25 är barn. Den yngsta är bara ett år gammal. Om vi inte hade hittat dem hade det kunnat bli ytterligare en tragisk förlisning på Medelhavet.

Trots att vi konsekvent försökte nå Libyens sjöräddningscentral direkt efter att vi hade fått anropet fick vi inte svar förrän långt efter räddningen genomförts – och erbjöds att ta de räddade personerna tillbaka till Libyen, något som strider mot internationell lag.

Vi kommer aldrig att skicka tillbaka människor till Libyen. Vi vet, genom vår egen personal på plats, vilken fruktansvärd tillvaro människor flyr ifrån. De ser ingen annan utväg än att ta den dödliga rutten över Medelhavet. Ingen människa ska tvingas att välja mellan att riskera sitt liv på havet eller att fastna i en cykel av våld och utnyttjande i Libyen. De här människorna har inget val.

Den här räddningen och alla omständigheter runt den visar hur förvirrad situationen på Medelhavet och att länder inte sätter sitt uppdrag att rädda liv högst. Så länge Europa inte hittar humana och hållbara lösningar på den här krisen kommer människor att tvingas fortsätta ta den dödliga vägen över havet. Vi kommer inte att stå bredvid när människor drunknar.”

Enligt de första vittnesmålen från människorna ombord lämnade en annan båt kusten samtidigt som dem. Ocean Viking är fortsatt kvar i sök- och räddningszonen, redo att hjälpa andra båtar i nöd. Liveinformation om sök- och räddningsinsatsen har delgivits Maltas och Italiens myndigheter och de närmaste räddningscentralerna. Ocean Viking drivs gemensamt av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in