Läkemedelsföretagen vinnare i EU:s vaccinavtal

By on 15 juli, 2021
Arkivbild

De stora läkemedelsföretagen har vunnit stora ekonomiska fördelar genom avtalen om covidvaccin med EU, på bekostnad av folkhälsan. Det visar en studie som EU-parlamentets vänstergrupp presenterar imorgon, torsdag.

Trots att EU:s covidvaccin till stor del finansierats av offentliga medel har de stora läkemedelsföretagen som tagit fram vaccinen sluppit krav på transparens och ansvarsskyldighet. Företagen har också sluppit dela med sig av patenträttigheterna och därmed kunnat stoppa all ekonomisk vinst i de egna fickorna.

I motsats till vad EU-kommissionen tidigare hävdat så har EU, i kraft av att utgöra hela 27 länder, inte heller lyckats förhandla fram avtal som är mer fördelaktiga än avtalen som slutits av enskilda länder som USA eller Storbritannien. I studien har avtal mellan EU-kommissionen och tre olika läkemedelsföretag granskats och jämförts med två vaccinavtal som tecknats av Storbritannien respektive USA.

Vänsterpartiets Malin Björk är ledamot i EU-parlamentets utskott för miljö och folkhälsa. Enligt henne visar studien att EU-kommissionen inte levt upp till sitt egna uttalade mål under de inledande förhandlingarna, där företrädare hävdade att covidvaccinet skulle ses som en global allmän egendom (“global public good”).

– Tyvärr bekräftar studien att EU-kommissionen, när det väl kommer till kritan, ofta sätter företagens bästa framför allmänhetens bästa. I detta läge med en pågående global pandemi borde det ha varit självklart för EU-kommissionen att kräva att företagen tillfälligt gav upp patenträtten. Istället har vi nu fått avtal med bristande transparens och där alla patenträttigheter överlåts åt företagen, trots de massiva offentliga investeringar som gjorts.

– I praktiken innbär detta att vi förlänger pandemin för oss alla. Genom att inistera på att inte rucka patenträtten förvägrar vi den stora majoriteten av världens befolkning en snabb tillgång på vaccinet. Det är de allra flesta folkhälsoexperter eniga om, säger Malin Björk.

Ekonomi | Världen
Örebronyheter

Källa Vänsterpartiet

You must be logged in to post a comment Login