Längdlandslaget till Tour de Ski

By on 23 december, 2017

Svenska Skidförbundet har tagit ut sju herrar och sex damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i Tour de ski den 30 december till 7 januari.

Dagen före nyårsafton inleds Tour de Ski med sprinttävlingar i fri stil. Med i startfältet finns bland andra Calle Halfvarsson, som gör sin första fristilssprint för säsongen. Calle ligger sexa i den totala sprintvärldscupen, trots att han missade tävlingarna i Davos på grund av magsjuka.
– Det blir spännande att få tillbaka Calle i tävlingsform igen. Han, Marcus Hellner och Daniel Rickardsson är alla uttagna till OS och de ser Tour de ski som en viktig del i förberedelserna inför mästerskapet, säger förbundskapten Rikard Grip.

Med i herrlaget finns även rutinerade Emil Jönsson, samt de yngre lovande åkarna Oskar Svensson och Gustav Eriksson.
Gustav har fått chansen i flera världscuplopp i vinter. Senast i Toblach gjorde han en fantastisk insats när han blev 17:e bästa åkare tidsmässigt i jaktstarten, säger Rikard Grip, som också ser fram emot att återse Jens Burman i touren. Jens har fokuserat på träning på hemmaplan i några veckor och kommer nu tillbaka med hunger och energi.

På damsidan kommer Anna Haag tillbaka efter att ha stått över tävlingarna i Toblach förra helgen.
Anna har haft en seg start på säsongen, men jag tror att tiden hemma har gjort henne gott och vi ser fram emot att se henne på startlinjen igen, säger Rikard.

Anna ligger 24:a i världscuptotalen, som leds av Charlotte Kalla. Varken Charlotte eller Stina Nilsson, som leder sprintcupen, deltar emellertid i touren.
Tjejerna har presterat bra som lag under försäsongen och vi har ett starkt lag på touren, trots att några av de mest namnkunniga åkarna har prioriterat träning framför tävling, säger Rikard.

Årets tour har inga långa etapper, utan består endast av sprinttävlingar, samt flera lopp över 10 och 15 kilometer.
– Vi har ett intressant lag på både herr- och damsidan, med en blandning av yngre och mer erfarna åkare. Flera av tjejerna är duktig i både sprint och distans, bland andra Evelina Settlin och Linn Sömskar, säger Rikard Grip.

Jennie Öberg säsongsdebuterar i världscupen efter att ha blivit sexa på 10 kilometer klassiskt på Skandinaviska cupen i Vuokatti förra helgen. Hon hade dessutom den snabbaste kvaltiden i sprinten samma tävlingshelg. Även Emma Wikén och Maria Nordström ställer upp i vinterns Tour de ski.

Längdlandslaget i Tour de ski 30 december – 7 januari

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK.

Damer
Anna Haag, Anna&Emil sportklubb, Maria Nordström, Ulricehamns IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg. Piteå elit.

Program Tour de ski
Lördag 30 december – etapp 1 – Lenzerheide, Schweiz 

Sprint (F), damer och herrar 
Söndag 31 december – etapp 2 – Lenzerheide, Schweiz
10 km (K), damer
15 km (K), herrar
Måndag 1 januari – etapp 3 – Lenzerheide, Schweiz
10 km (F) jaktstart, damer
15 km (F) jaktstart, herrar
Onsdag 3:e januari – etapp 4 – Oberstdorf, Tyskland
Sprint (K), damer och herrar 
Torsdag 4:e januari – etapp 5 – Oberstdorf, Tyskland
10 km (F) masstart, damer
15 km (F) masstart, herrar
Lördag 6:e januari – etapp 6 – Val di Fiemme, Italien
10 km (K) masstart, damer
15 km (K) masstart, herrar
Söndag 7:e januari – etapp 7 – Val di Fiemme, Italien
Slutklättringen 9 km (F) jaktstart, damer
Slutklättringen 9 km (F) jaktstart, herrar

Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login