Lindesbergs kommun riktar fokus mot En vecka fri från våld

By on 19 november, 2023
Arkivbild

Med flera aktiviteter uppmärksammar Lindesbergs kommun, den årliga kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld med start den 20 november.

– Med aktiviteterna visar vi att Lindesbergs kommun inte accepterar våld i någon form, säger processledare Linda Wilhelmson.

Under vecka 47 genomförs den årliga, nationella kampanjen En vecka fri från våld. Lindesbergs kommuns arbete mot våld pågår året om, men under kampanjveckan anordnas flera aktiviteter med syftet att belysa våld i nära relationer. Veckan fokuserar på hur kommunen tillsammans med polis, region och civilsamhälle kan förebygga mäns och killars våld mot kvinnor.

– Med det förebyggande arbetet kan vi göra skillnad, om vi gör det tillsammans, säger processledare Linda Wilhelmson som leder kommunens arbete med En vecka fri från våld.

Våld i nära relation är ett samlingsbegrepp som innefattar alla former av våld mot någon man har, eller har haft, en nära relation med. Exempelvis en familjemedlem eller en partner. Våldet förekommer både i heterosexuella och samkönade relationer och utövas även av kvinnor mot män.

Dock står män för den övervägande delen av våld mot kvinnor i nära relationer. 

Vi ser samhällsutvecklingen, att mäns våld mot kvinnor ständig ökar. Om vi inte belyser de här frågorna kommer det inte bli någon skillnad. Att lyfta En vecka fri från våld är ett viktigt ställningstagande för oss som kommun och samhällsaktör, avslutar Linda Wilhelmson.

Aktiviter i Lindesbergs kommun under vecka 47 

….

Måndag 20 november – Ljusmanifestation 

För att uppmärksamma det förebyggande arbetet i kampen mot mäns våld mot kvinnor anordnar Lindesbergs kommun, Kulturskolan Garnalia och Stråssa gymnastikförening en ljusmanifestation.

Tid: 17.30 – 20.00

Plats: Flugparken i Lindesberg

Upplägg: Kommundirektör Henrik Arenvang inleder med tal klockan 18.00. Därefter blir det sång- och dansuppträdande framfört av Kulturskolan Garnalia och Stråssa-gymnasterna.

….

Tisdag 21 november – Öppet hus 

Under öppet hus får du möta yrkesverksamma som arbetar med våldsutsatta och våldsutövare. Du får bättre kunskap om mäns våld mot kvinnor och det förebyggande arbete som pågår.

Tid: 17.00 – 19.00

Plats: Grenverket (stadsbiblioteket i Lindesberg)

….

Onsdag 22 november – Informationsträff 

Varmt välkommen till en informationsträff med RF-SISU. Denna informationsträff riktar sig till dig som är vuxen och som vill veta hur vi gemensamt kan hjälpa och stärka våra barn vad gäller jämnställdhet, inkludering och en schysst attityd inom idrotten.

Tid: 18.00 – 19.00

Plats: Lindesberg Arena, Utsikten

..

Onsdag 22 november – Chatta med socialtjänsten 

Under onsdagkvällen svarar vår socialtjänst på generella frågor om våld, våldsutsatthet och våldsutövande.

Tid: 18.00 – 21.00

Plats: Lindesbergs kommuns instagramkonto (du skriver din fråga i en av våra händelser)

Lindesberg
Örebronyheter

Källa: Lindesbergs kommun

You must be logged in to post a comment Login