Lokalt – Åsa Skagerstrand är årets audionom i Sverige

By on 13 oktober, 2016

I år har utnämningen ”The Audiologist of the year 2016” tilldelats audionom Åsa Skagerstrand vid Region Örebro län, hon har nu chansen att bli årets europeiska audionom då tävlingen avgörs i Tyskland den 19-21 oktober.

Det är jätteroligt att en av mina patienter har skrivit en fin motivering om vad jag som vårdgivare har gjort bra. Det stod att jag gör allt för att det ska bli bättre för patienten och att jag inte ger upp. Framförallt är utnämningen ett tecken på att jag gjort något bra för min patient, säger Åsa Skagerstrand, audionom och doktorand vid audiologiskt forskningscentrum och audiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Europeisk vinnare utses på kongress
Expertjuryn kommer nu att jämföra de olika landsvinnarna i Europa, med utgångspunkt i motiveringarna som patienterna skrivit. Den europeiska vinnaren kommer att utses vid den årliga tillställningen Evening of Excellence som ingår i den internationella kongressen EUHA (Europäische Union der HörgeräteAkustiker).

Jag arbetar främst med rehabilitering av personer som har grav hörselnedsättning, alltså de som hör riktigt dåligt. Det betyder att jag hjälper till med hjälpmedel, men också med faktorer runt omkring så att deras hörselsituation ska fungera så bra som möjligt.

Programmerade hörapparater
På audiologiskt forskningscentrum och audiologiska kliniken arbetar de med olika hörapparatmärken som kan programmeras med flera program beroende på hörselnedsättning.

Ett av programmen är adaptivt, vilket innebär att det förändrar sig självt. Hörapparaten känner av ljudmiljön. Om det är tyst och lugnt då jobbar den på ett visst sätt. Den kan sedan känna av om det blir en ny ljudmiljö. Blir det mycket ljud så förstärker den på ett annat sätt för att bibehålla taluppfattningen.

Varierade ljudmiljöer
Hörapparaterna kan känna av upp till sju olika ljudmiljöer, såsom trafik, musik, bullrig och lugn miljö.

Beroende på hörapparatens märke finns det ytterligare två till fem program. Det går att lägga till för olika sorts miljöer, exempelvis bio, föreläsningar, kyrka och klassrum. Personen kan ha en miljö på jobbet om det adaptiva inte fungerar.

Det görs en behovsanalys och hörselmätning av varje patient. Efter samtal med patienten ger Åsa Skagerstrand förslag på rehabilitering och typ av hörapparat och olika program som anpassas efter patientens livssituation.

Patienten kan sedan själv ställa om hörapparaten som kan vara antingen en i-örat-apparat eller en bakom örat-apparat. Det är en liten knapp på hörapparaten eller så kan de använda en fjärrkontroll. Tekniken är betydligt mer avancerad idag mot förr. Vi har fantastiska ljudsystem och det gör att den med hörselnedsättning får hjälp i livets olika situationer.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login