Lokalt | Örebro i topp när det kommer till arbetsmarknad

By on 9 september, 2016

Storstadsregionerna i topp när Västsvenska Handelskammaren jämför Sveriges 73 lokala arbetsmarknader i rapporten Svenska Nav.

  – Men när vi mäter styrkan i de olika arbetsmarknaderna kan vi även se att Kiruna, Linköping och Örebro uppvisar ett toppresultat, värre är det för Filipstad och Åsele, säger Handelskammarens vd Johan Trouvé.

Rikssnittet för alla Sveriges arbetsmarknadsregioner har förbättrats på närmast alla punkter sedan senaste Svenska nav släpptes 2013. I undersökningen som baseras på åtta variabler mäts bland annat lönesumma, förvärvsintensitet och nyföretagande.

 – Generellt för Sverige kan vi se att utbildningsnivån har ökat med 2 procentenheter sedan förra mätningen, vi har även en ökad förvärvsintensitet. Dessutom har 76 arbetsmarknader blivit 73 till följd av förbättrad infrastruktur och nya pendlingsmönster, säger Johan Trouvé och fortsätter: I riket kan vi konstatera att störst går först – utvecklingspotential går hand i hand med folkmängd.

Men det finns några positiva undantag, däribland Kiruna vars lokala arbetsmarknad uppvisar den högsta förvärvsintensiteten i landet, 86 procent, och hamnar på delad tredjeplats i landet tillsammans med Malmö-Lund. Kirunas arbetsmarknadsregion utmärker sig även med att de har bland de högsta lönerna i landet.

Störst är ofta bäst men några mindre sticker ut
Det är de tre storstadsregionerna som toppar listan. Stockholm -Solna kommer först, tätt följd av Göteborgs arbetsmarknad.

 – För första gången i Handelskammarens undersökning Svenska nav, som görs för femte gången, uppvisar även Örebro och Linköping toppresultat. Gemensamt för dem är en hög befolk­ningstillväxt, hög utbildningsnivå, samt en hög andel invånare under 65 år. Vi kan även se att Storuman blir fjärde bäst på nyföretagande, och här gör även Gotland och Strömstad bra ifrån sig vilket till stor del kan förklaras av turismen, säger Handelskammarens ansvarige för infrastrukturfrågor, Markus Ottemark, som sammanställt studien.

Starka arbetsmarknader i Småland
Ytterligare 15 regioner hamnar strax under toppskiktet. Av dessa är inte mindre än fyra placerade i Småland. Här utmärker sig Värnamo och Älmhult, som är bland de som presterar bäst landet i förhållande till sin storlek. Gemensamt för dem är ett högt nyföretagande och en hög förvärvsintensitet i jämförelse med hela riket.

I botten hamnar små arbetsmarknader där Åsele, Filipstad och Hällefors presterar allra sämst, gemensamt för dessa är att de är mindre lokala arbetsmarknader med få invånare.

 – Dessa regioner uppvisar låg förvärvsintensitet, en negativ demografisk utveckling och saknar ofta pendlingsmöjligheter över kommungränserna. En av våra slutsatser utifrån resultatet blir: satsa på storstadsregionerna. I ett internationellt perspektiv är de små men det är där investeringar i exempelvis infrastruktur gör störst nytta – även för resten av Sverige, avslutar Markus Ottemark.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login