Lokalt | Örebroare bland finalisterna till årets föreningshjälte

Av på 16 oktober, 2015

I går presenterade Unibet finalisterna till titeln Årets fan. Nu är även finalisterna i kategorin Årets föreningshjälte utsedda. Totalt tävlar tio finalister om äran samt pengar till sig själv och sin förening. Vinnaren presenteras första veckan i november och väljs av en namnkunnig jury där Glenn Hysén är juryordförande.

– Det finns ofantligt många män och kvinnor runt om i Sverige som hjälper till i det tysta och det känns riktigt gött att kunna få visa upp några av dessa för hela svenska folket. Utan alla dessa eldsjälar dör föreningslivet ut och de förtjänar verkligen att hyllas, säger Glenn Hysén, fotbollslegendar och juryordförande för Årets fan.

Tävlingen Årets föreningshjälte syftar till att lyfta fram och hylla alla dem som jobbar i det tysta och tillsammans får Sveriges föreningsliv att gå runt. Nomineringsprocessen har skett i sociala medier via en kampanjsajt på Unibets Facebooksida där vem som helst har kunnat anmäla sig själv eller någon som man anser är värdig att bli Årets föreningshjälte. Vinnaren tilldelas 10 000 kronor till sig själv och 20 000 kronor till föreningen.

I år är andra året då tävlingen genomförs och gensvaret har varit enormt med hundratals inkomna nomineringar.

– Det känns riktigt kul att så många runtom i landet har engagerat sig och att vi fått möjlighet att lyfta fram riktiga eldsjälar som genom sina insatser gör skillnad och får föreningssverige att gå runt. Ett stort tack till alla inblandade, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet.

Och finalisterna är:
Ulf Elm från Växjö. Förening: Växjö Titans.

Ulf Elm har dedikerat 15 år av sitt liv till att bygga upp det som i dag är en av södra Sveriges största kampsportsklubbar – Växjö Titans. Han lägger all sin fritid helt ideellt på att instruera och coacha. Han är prestigelös och jobbar för jämställdhet i sporterna och är på alla sätt ett föredöme för killarna och tjejerna i klubben.

Miranda Kvist från Stockholm. Förening: Team Nordic Trail.
Löparentreprenören Miranda bokade sitt första maraton när hon hela tiden kom sist på alla fystester med innebandyn. Sedan dess har hon samlat kilometer efter kilometer och har bland annat sprungit alla tunnelbanelinjer! Det visade sig senare att terränglöpning var hennes stora passion och idag lägger hon enormt mycket tid, energi och hårt arbete på föreningen Team Nordic Trail. Hon motiverar både unga och gamla att komma ut i skogen och prova Trail, oavsett tidigare erfarenhet. Tack vare Miranda får fler och fler upp ögonen för hur fantastiskt det är träna i naturen.

Kjell Lundkvist från Västerås. Förening: Skiljebo SK.
Kjell började sin karriär i Skiljebo SK 1952 som spelare och har därefter varit föreningen trogen i 63 år. Idag är ”Lunkan” materialförvaltare i A-laget. Lunkan gör ett fantastiskt jobb och lägger ner hela sin själ i föreningen. Nyligen fyllde han 80 år men har inga planer på att sluta och tur är nog det, då föreningen hyllar hans arbete.

Urban Karlsson från Umeå. Förening: IBK-Dalen.
Urban Karlsson är klubbdirektör, tränare, make, pappa och framförallt en förebild för väldigt många inom innebandy i Umeå och Sverige. Urban ÄR innebandy i Umeå och han har byggt upp klubben IBK Dalen som på några år har över 40 lag i föreningen. Två lag i SLL och över 1000 medlemmar. Han har ägnat all sin vuxna och vakna tid åt innebandy och fört innebandyn framåt i Sverige likaväl som i Europa.

Stina Byström från Borlänge. Förening: Borlänge basket.
Stina använder den idrott hon älskar för att försöka sprida glädje till andra människor. Hon vill göra skillnad och ge ungdomar och barn en chans att utvecklas och vara delaktiga. Borlänge basket är ingen elitklubb, men den har många härliga unga medlemmar som vågar anta utmaningar och som ställer upp. Hon är inte rädd för att de ska misslyckas, utan för att de inte ska våga försöka. Stina lägger ned enormt mycket ideell tid i veckan, men det finns så mycket som gör henne glad och stolt att det är värt det. Hon har varit engagerad som ledare och diverse annat inom basketen i 17 år nu och det är fortfarande det roligaste hon vet.

Nils-Erik Svensson från Eket. Förening: Goif Eket.
Nils-Erik har varit involverad i fotbollen i hela sitt liv och brinner för föreningen Ekets GoiF. Först spelade han många år innan han gick över till att vara tränare för ungdomslagen. Han har tränat minst ett lag sedan 1968. Hans hjärta slår för Eket och har knappt missat en match. Han är engagerad och hjälper till med allt som rör föreningen. Nils-Erik skapar ett positivt tänk för att få alla ledare och spelare att må bra i alla åldrar!

Marcus Esplund från Örebro. Förening: Örebro SK ungdom.
Marcus är sedan fyra år tillbaka tränare i Örebro SK ungdom och i ur och skur ställer Marcus upp för lagets bästa. Han lägger en stor del av sin fritid på att utveckla pojkarna i P-07 till att bli sitt bästa jag. Han ordnar med cuper, föräldragrupper och avslutningar efter säsongen som stärker gruppen och det är tydligt att han trivs i sin roll. För Marcus är det viktigaste kamratskapet och sammanhållningen i gruppen, på matcherna gäller därför fasta speltider, så alla får chansen att vara med bidra. Martin gör en stor insats som är mycket uppskattad både hos barnen och dess föräldrar.

Arve Thörnqvist från Härnösand. Förening: IF Älgarna.
Arve klev in som ordförande för ett par år sedan när klubben hade åkt ur division 2 och ekonomin var körd i botten. Med en dåres envishet, engagemang och oändligt med timmar har han vänt trenden till ny positiv inriktning. En viktig del har i det hela har varit att endast använda lokalproducerade spelare. Han har fått anläggningen att blomstra upp igen och fått ungdomsledare att vilja prestera och utveckla sina elever med riktigt goda resultat. Fast det ser bra ut nu fortsätter Arve att driva på och slita med ekonomin, sponsorerna och kommun med samma driv. Målet är att klubben ska fylla 100 år med stolthet 2019.

Peter Rothelius från Ljusne. Förening: Söderhamn/Ljusne.
Peter har sedan 1965 utan avbrott varit materialförvaltare i Söderhamn/Ljusne HC (tidigare Ljusne AIK). Vilket innebär att han kommit in minst en timma innan alla andra och gått en timma efter. Oavsett om det har varit match eller träning. Han har ställt upp för föreningen och gjort detta helt ideellt i 50 år, vilket är helt makalöst.

Rolf Solem från Tyresö. Förening: Tyresö FF.
Rolf Solem har varit en trogen materialare för Tyresö FF A-Lag herrar i snart 33 år! Han gör allt för att underlätta livet för spelarna. Han fixar och ordnar från tidig morgon till sen kväll och är utan tvekan en eldsjäl utöver det vanliga!

Vinnaren utses av en jury bestående av fjolårets vinnare av Årets fan – Anders ”Bussis” Carlsten, Unibets ambassadörer Anna Haag, Emil Jönsson, Lisa Nordén, Tomas Brolin, Alexander Gustafsson, Victor Hedman samt Jonas Nilsson, pressansvarig och projektledare för Årets fan på Unibet. Juryns ordförande är Glenn Hysén.

Sport | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in