Lokalt | Robotikforskare från hela världen på besök i Örebro

By on 22 maj, 2016

Igår besökte forskare och företag från hela världen Örebro universitet, det var sista dagen på internationella konferensen ICRA och de fick se den senaste tekniken utvecklad för såväl industri som för våra hem.

Det är viktigt att synas, att forskare runt om i världen får upp ögonen för oss, säger Todor Stoyanov, som höll i besöket i robotlabbet på universitetet.

Rafael Mosberger och Henrik Andreasson, visade upp en avancerad kamera som kan minska olyckor på arbetsplatser.

Uppdelat på fyra stationer visade Örebroforskarna hur robotar kan identifiera en gasläcka och rita en karta över spridningen. De berättade hur de på ett bra sätt kan göra byggarbetsplatser säkrare och hur robotar kan arbeta på ett lager – köra varor och samarbeta med andra robotar och människor.

Besökarna delades in i två grupper och medan den ena var i robotlabbet besökte den andra gruppen Ängens forsknings- och innovationslägenhet. Lägenheten har utrustats med robotar och sensorer som till exempel kan hämta medicin, ringa vänner, beställa mat och hämta och lämna tvätt i tvättstugan.

Det var i och med ICRA-konferensen i Stockholm vi fick möjligheten att bjuda in till vårt labb. Det finns nästan inget annat sätt att få så många forskare från hela världen att komma till Örebro, säger professor Achim Lilienthal.

– Vi vill visa vad vi kan göra här. Forskarna som besökte oss i dag var imponerade och de kommer minnas Örebro. Och det har en större effekt än att de läser om vår forskning i vetenskapliga artiklar, fortsätter han.

ICRA-konferensen alternerar mellan USA, Europa och Asien och det kan dröja många år innan den är i Sverige igen.

Örebro Universitet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login