Lokalt | Ung örebroforskare fick pris för uppmärksammad forskningsartikel

By on 23 juni, 2016

Louise Björkman, barnläkare på barn- och ungdomskliniken i Region Örebro län, har fått priset Swedish Young Investigator Award för en forskningsartikel som visar på att man kan förhindra infektioner hos för tidigt födda barn.

Swedish Young Investigator Award delas ut årligen på den nationella barnveckan och går till unga forskare som har publicerat en artikel i tidsskriften Acta Paediatrica. I år fick Louise priset för sin forskningsartikel om en hygienmetod som minskade risken för infektion hos för tidigt födda barn i den aktuella studien. Metoden kallas ”scrub the hub”.

– Scrub the hub är en väldigt enkel metod och eftersom vår studie visade att den minskade risken för infektion känns det viktigt att sprida artikeln till så många som möjligt, säger Louise.

Att Louise skulle få priset kom som en kul överraskning.

– Jag kommer fortsätta forska om just infektioner hos för tidigt födda barn så det känns kul att få en liten push i arbete. Kan min forskning dessutom bidra till att hjälpa patienter så är det såklart extra roligt, säger Louise.

* Forskningsartikelns fullständiga namn är “Scrubbing the hub of intravenous catheters with an alcohol wipe for 15 sec reduced neonatal sepsis”

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login