Många barn i fara efter explosionen i Beirut

Av på 7 augusti, 2020

I tisdags inträffade en våldsam explosion i Libanons huvudstad. Många barn har skilts från sina föräldrar och är ensamma i kaoset. Landet är redan hårt drabbat av coronakrisen och sjukhusen är överfulla. Barnen behöver oss nu!

Explosionen i Beirut har förstört byggnader och gator i ett område inom en radie på 10 km. Över 100 människor har dött och tusentals har skadats. Många barn har förlorat sina hem och sin familj. Situationen är kaotisk.

– Vi är chockade och förkrossade, säger Jad Sakr, chef för Rädda Barnen i Libanon. Vi vet inte ännu hur många som dött, men vi vet att i en katastrof som denna kan barn skadas, chockas och separeras från sina föräldrar. Våra barnskyddsteam är redo att stödja regeringens katastrofarbete. Barn och deras familjer måste snabbt få den hjälp de behöver.

Explosionen kunde inte ha inträffat vid en sämre tidpunkt. Libanon genomgår en allvarlig ekonomisk kris, där många familjer kämpar för att ge sina barn mat för dagen. Och sjukhusen är dessutom överfulla med coronapatienter.

Beiruts huvudhamn, som nu är totalt förstörd, är avgörande för mycket av den mat, säd och bränsle som Libanon importerar. Familjer kommer omedelbart att drabbas av brist på grundläggande behov till följd av denna tragedi.

I Beirut är Rädda Barnens barnskyddsteam nu redo att stödja regeringens räddningsarbete och hjälpa familjer vars ekonomi nu drabbas ännu hårdare på grund av explosionen. Sedan tidigare har vi flera katastrofinsatser igång över hela Libanon:

  • Sprider information om hygien och corona.
  • Levererar skyddsutrustning och utbildar hälsoarbetare.
  • Distribuerar handsprit och hygienartiklar.
  • Delar ut matpaket till barnfamiljer.
  • Ger kontantbidrag till fattiga barnfamiljer under den ekonomiska krisen.
  • Hjälper barn att fortsätta sin utbildning på distans under pandemin. 

Världen
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in