Många bilar har dåligt stöldskydd

By on 3 december, 2017
Arkivbild
Motormännens Carl-Erik Stjernvall tipsar om åtgärder för att minska risken för bilinbrott och bilstölder i Aftonbladets serie Stoppa tjuven, som tas fram i samarbete med Stöldskyddsföreningen.

Ny teknik har genom åren gjort bilstölder allt svårare för tjuven. Att komma åt nyckeln har blivit avgörande för att kunna köra iväg med en bil. Bilar med nyckellöst (keyless) system är extra sårbara eftersom det räcker med att signalen från bilnyckeln hackas. Bilen kan då både öppnas och startas trots att nyckeln är på en helt annan plats.

På senare år har stölderna av reservdelar skjutit i höjden. Krockkuddar, rattar, yttre belysning och bilens olika datorer och navigationssystem är ofta dyra delar. Det gör dem särskilt eftertraktade på den svarta marknaden.

Om många dyra delar har stulits från bilen är det inte alltid lönsamt att reparera den, säger Carl-Erik Stjernvall.

Vissa saker går att göra själv för att minska risken för bilinbrott eller stöld, här är Motormännens tips:

  • Förvara bilnyckeln på ett smart ställe, inte innanför dörren eller i nyckelskåpet. Nycklar till bilar med keyless-system bör förvaras i en plåtburk för att blockera signalen.
  • Förvara inte något synligt i bilen. ”Töm bilen själv” som det heter.
  • Märk rutorna med bilens registreringsnummer. Även märk-DNA kan ha en avskräckande effekt.
  • Kontrollera alltid att bilen verkligen låses när du har parkerat.

Sedan 2008 testar den svenska försäkringsbranschen stöldskyddet på nya bilmodeller genom NVSA-normen*. Dessvärre är det inte alla biltillverkare som låter testa sina bilar.

Det kan drabba konsumenten genom att försäkringen blir dyrare. Bilmärken som exempelvis BMW, Fiat och Honda vill av något skäl inte visa hur bilarna klarar inbrottsförsök, säger Carl-Erik Stjernvall.

Om din bil testats eller inte, och vilket betyg den har fått, kan du själv ta reda på, kontrollera din bil på http://motormannen.se/stoldskydd

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login