Många svenskar missar att byta till vinterdäck i tid

By on 12 december, 2020

Även om november på många håll i landet varit mild så närmar sig vintern och med det byte till vinterdäck, något som en del verkar ha lätt att glömma. Goodyears nya undersökning Däckbarometern visar nämligen att var femte svensk har missat att byta däck i tid innan kravet trätt i kraft.

Samtidigt menar 67 procent att det är ganska eller mycket viktigt att byta i tid.

I Norden kan omställningen från mild höst till snöig vinter gå fort. Därför är det viktigt att i tid se över sina däck men också vara redo med bytet till vinterdäck. I Goodyears nya undersökning Däckbarometern har svenskar svarat på frågor kring däckbytet och det visar sig bland annat att många missat att byta i tid. Var femte svensk uppger att de någon gång har missat att byta i tid och två procent svarar att de varje år missar att byta till vinterdäck innan kravet trätt i kraft. Samtidigt är majoriteten av svenskarna överens om att det är viktigt att bytet sker i tid.

– Det är lätt att på våren ta av vinterdäcken och sedan stuva undan dem för att sedan inte plocka fram dem innan det är nära inpå kravet eller när vädret hastigt svänger om. Det är viktigt att redan innan det undersöka skicket på sina vinterdäck. Hur ser mönsterdjupet ut och i vilket skick är däcken? På så sätt vet du redan innan vintern kommer om dina däck är redo eller om de behövs bytas ut. Snabba omställningar i vädret på höstkanten är vanligt och att förbereda sig ordentligt är det bästa du kan göra för dig själv och dina medtrafikanter, säger Jenny Wahlsten, Acting Marketing Manager på Goodyear.

Däcktester och modell avgörande för svenskarna

För de som behöver investera i nya vinterdäck finns en hel del aspekter att ta hänsyn till. Bland svenskarna är det tydligt att däckens prestation i däcktester är något man tar hänsyn till innan köp. Därefter anser drygt var fjärde att det viktigaste är att det är dubbdäck medan var tionde tycker detsamma om dubbfria däck.

Goodyear tipsar: viktigt att tänka på inför vinterdäcksköpet

1. Dubbdäck eller odubbat

Det underlag du främst kör på har stor betydelse när det kommer till vilket däck du bör ha. Väglagen kan skilja kraftigt beroende på om du bor i norra, mellersta eller södra Sverige. Landsbygd och storstad ger också olika förutsättningar vilket gör att vissa däck är bättre lämpade än andra. Dubbfria vinterdäck anpassade för nordiska förhållanden har generellt likvärdiga egenskaper som dubbdäck på vinterväglag, förutom på is. Tänk på vilket vinterdäck som bäst passar det väglag som normalt råder där du kör din bil och välj vinterdäck efter dina behov. Du kan alltid rådfråga och diskutera med din däckhandlare.

2. Komfort

Förutom väghållning och säkerhet finns det idag fler parametrar att bedöma ett däck utefter. Det har blivit allt vanligare att däck är rustade med ytterligare funktioner som gör resan mer behaglig. Goodyears teknologi SoundComfort kan exempelvis minska ljudet i bilen med upp till 50 procent [1]. Fundera på vad som är viktigt för just dig utöver säkerheten och väghållningen.

3. Kolla vinterdäckstester

Håll dig uppdaterad med de senaste vinterdäckstesterna. Här får du snabbt och enkelt en överblick över många olika däck, deras kvaliteter och egenskaper. Däcktesterna är gjorda av experter och de testas på mängder av olika sätt för att ge insikter om hur däcken presterar. Gå igenom testets olika delar som körning på snö, is, våta vägar och komfort för att skapa dig en bild av vilka styrkor och svagheter däcken har.

Regionalt
Örebronyheter

Källa GoodYear
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear. Under perioden 28 oktober till 5 november 2020 har sammanlagt 1 002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige.
[1] Beroende på fordonstyp, dess hastighet och vägytan. Baserat på mätningar inuti fordonet, på väg, testat i februari 2018, januari 2018, november 2017 och oktober 2011 av Goodyears ingenjörer i Luxemburg. Däckstorlek: 225/55R17 på VW Passat Alltrack och Ford Kuga och 255/45R18 på Audi A7.

You must be logged in to post a comment Login