Maskinförarna sticker ut

By on 24 juni, 2022
Arkivbild

Maskinförarna sticker ut bland de politiska kandidaterna i Örebro län, hittills har 2 788 personer i Örebro län anmält sig som kandidater till en eller flera politiska församlingar. Newsworthy har tillsammans med tidningen Arbetsvärlden gått igenom deras yrkestitlar, och vaskat fram 2022 års trender.

De vanligaste yrkestitlarna på länets valsedlar är pensionär, företagare, student, undersköterska och lärare.

Det är samma titlar som ligger i topp i nästan hela landet.

Tittar vi i stället på de titlar som är mest typiska1 för just Örebro län, så sticker maskinförare, operatör, lagerarbetare och målare ut, som betydligt vanligare här än på andra ställen.

….

Län Titlar som sticker ut
Västra Götalands län stödassistent · key account manager · hamnarbetare
Kronobergs län yrkeschaufför · montör · småföretagare
Dalarnas län musiker · kock
Uppsala län processoperatör · forskare · agronom · professor
Norrbottens län officer · arbetsledare · entreprenör
Jönköpings län cnc-/maskinoperatör · lastbilschaufför · läkare
Västernorrlands län vårdare · pedagog · utredare
Skåne län servicechef · fastighetstekniker · anläggare
Västmanlands län diakon · verkstadsarbetare · vårdbiträde
Jämtlands län utredare · verksamhetsutvecklare · företagare
Värmlands län montör · processoperatör · butiksbiträde · cnc-/maskinoperatör · skogsbrukare
Västerbottens län boendehandledare · arbetare · avdelningschef · forskare
Örebro län maskinförare · operatör · lagerarbetare · målare
Östergötlands län redovisningsekonom · socialpedagog · servicetekniker
Gävleborgs län yrkeschaufför · statstjänsteman · cnc-/maskinoperatör
Kalmar län omsorgsassistent · medicinsk sekreterare · lantarbetare · sågverksarbetare
Stockholms län facklig ombudsman · presschef · hr-chef · politiskt sakkunnig
Södermanlands län specialistsjuksköterska · barnmorska · beteendevetare
Hallands län arkitekt · verksamhetschef · entreprenör
Gotlands län företagare · pensionär
Blekinge län stödassistent · socialpedagog · officer

….

Titlarna på valsedlar är ett fritextfält, där kandidaten kan fylla i nästan vilken information som helst. Merparten av kandidater använder fältet för att uppge ålder, bostadsort och/eller yrke. Här har vi filtrerat bort ortsnamn och annat som inte är yrkestitlar, och slagit ihop uppenbara stavfel och skilda skrivsätt (så att ”studerande” och ”student” räknas ihop).

Valsedlarna domineras av några av landets vanligaste yrken: Undersköterskor, lärare, egenföretagare och sjuksköterskor. Topplaceringarna bland titlarna är yrken som ofta är offentliganställda, vilket stämmer väl överens med med undersökningar som gjorts av förtroendevaldas yrken; Enligt SCB är till exempel 44 procent av kommunpolitikerna kommunalt anställda, att jämföra med bara 18 procent av befolkningen. Ingenting i kandidatlistorna tyder på att den bilden är på väg att förändras förändras.

De mest karaktäristiska titlarna hos respektive parti är närmast en provkarta på politiska klichéer. Väljer vi ut de titlar som är mest unika för respektive parti, så hittar vi nästan alla marinbiologer och biologer i Miljöpartiet, en stor andel av vd:arna i Moderaterna, keramiker och SFI-lärare i Vänsterpartiet, och ovanligt många golvläggare och yrkeschaufförer i Sverigedemokraterna.

….

Parti Titlar som sticker ut
Vänsterpartiet personligt ombud · keramiker · sfi-lärare
Socialdemokraterna ombudsman · stödpedagog · förtroendevald
Miljöpartiet marinbiolog · biolog · miljövetare
Centerpartiet jord- och skogsbrukare · byggingenjör · mjölkbonde
Liberalerna farmaceut · revisor · it-chef
Kristdemokraterna organisationsutvecklare · fysioterapeut · it-arkitekt · pastor
Moderaterna kriminolog · projektchef · verkställande direktör
Sverigedemokraterna golvläggare · yrkeschaufför · fordonstekniker

….

Spelar det då någon roll vad partierna skriver på sina valsedlar? Kanske inte för väljarna.

– Partierna tycker att det här är mycket viktigare än vad väljarna tycker. Jag ser inte att det är något utslagsgivande för vilket parti man röstar på. När vi undersöker väljarnas personröster visar det sig att nästan alla kryssar på redan topprankade kandidater, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som forskar om bland annat väljarbeteenden.

Men däremot säger det något om partierna. Niklas Bolin, docent i statsvetetenskap vid Mittuniversitetet, har undersökt hur de sverigedemokratiska kandidaternas yrkestitlar förändrats när partiet vuxit. Och han har kunnat slå fast att högre status på yrken gått hand i hand med bra valresultat.

– Vi fann att det fanns ett samband mellan nivån på yrken och politisk framgång. Det säger nog något om hur välutvecklad organisationen är, och hur lätt de har att locka kandidater, förklarar Niklas Bolin.

Politik | Örebro län
Örebronyheter

Källa Newsworthy
Den här artikeln är publiceras i samarbete med tidningen Arbetsvärlden. Du kan läsa mer om hur yrkestitlarna på valsedlarna förändrats här: Allt fler kommunikatörer och entreprenörer på valsedlarna i år – arbetsvarlden.se/allt-fler-kommunikatorer-och-entreprenorer-pa-valsedlarna-i-ar/
Kommentarer
Artikeln bygger på valsedlarna som de såg ut den 17 juni.
När samma person kandiderar i flera val har vi utgått den valsedel som har längst beskrivning för att hämta titlar. De allra flesta kandidater hade minst en valsedel med någon text på, och drygt hälften hade något vi analyserade som en titel, i vid bemärkelse.
Varje kandidat kan ha uppgett flera titlar, till exempel ”civilingenjör och skogsägare” eller ”psykologstudent och kulturentreprenör”. Alla frekvenser är beräknade på hur många kandidater som har en viss titel.
Partier kan fortfarande anmäla kandidater till valet, men Valmyndigheten uppskattar att nio av tio valsedlar hade kommit in när den här undersökningen gjordes.
Eventuella ändrade listor till omvalet till Båstad 2015 finns inte med i vår undersökning.
1 titelns frekvens i den här delmängden, multiplicerad med den inversa frekvensen bland alla valsedlar, så att vi får syn på de titlar som är ”karaktäristiska”, även om de inte nödvändigtvis hör till de vanligare.

You must be logged in to post a comment Login