Massgripanden av tusentals personer i Libyen

By on 11 oktober, 2021
Arkivbild

Libyska säkerhetsstyrkor har gripit runt 5 000 migranter, flyktingar och asylsökande i Tripoli under de senaste dagarna. Antalet personer som blivit inlåsta i förvar sedan 1 oktober har mer än tredubblats. Förvaren är överfulla och det råder stor brist på mat, vatten och tillgång till toaletter, enligt medarbetare från Läkare Utan Gränser.

Många migranter, flyktingar och asylsökande har gripits i sina bostäder och utsatts för våld och sexuella övergrepp. Enligt FN har en ung man dödats och minst fem personer skottskadats. En av de gripna berättar:

– Beväpnade män kom till huset där jag bor med tre andra. De bakband våra händer och drog oss ut ur huset. De slog oss. Några blev slagna på benen. En person slog mig hårt i huvudet med ett vapen och såret var så stort att en läkare fick sy det med tio stygn. Maskerade män körde oss till förvaret Ghout Sha’al där jag var i fyra dagar tills jag lyckades fly. Jag såg många hjälplösa människor i förvaret som också blev slagna med vapen.

På grund av det instabila säkerhetsläget i Libyens huvudstad har Läkare Utan Gränser inte kunnat ge samma vård som vanligt genom mobila kliniker. Men de senaste två dagarna har organisationens medarbetare gett vård till personer som hålls i förvaren Shara Zawiya and al-Mabani (även kallat Ghout Sha’al).

Levnadsförhållandena i dessa förvar, som drivs av den libyska regeringen, är omänskliga. Människor trängs i osanitära förhållanden i överfulla celler. De har ytterst begränsad tillgång till rent vatten, mat och toaletter. Många är förmodligen i behov av vård till följd av de våldsamma gripandena.

Förvaret Shara Zawiya: Vanligtvis hålls runt 200 till 250 personer här. Läkare Utan Gränsers team uppskattar att runt 550 kvinnor och barn för närvarande vistas i förvaret, bland dessa även gravida kvinnor och nyfödda barn. Runt 120 personer delar på en toalett, hinkar med urin står i cellen. Tumult uppstod i samband med att mat delades ut och kvinnorna protesterade mot levnadsvillkoren.

Förvaret al-Mabani: Cellerna och hangarerna där människor är inlåsta är så fulla att männen som hålls där måste stå upp. Kvinnor och barn hålls utomhus utan skugga eller tag över huvudet. Kvinnorna berättade att de hade fått en bit bröd och en bit ost per dag. Några män berättade för Läkare Utan Gränsers medarbetare att de inte hade fått mat på tre dagar. De hittade flera män som var medvetslösa och i behov av akutvård.

Världen | Libyen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login