Mer än fyra miljoner barn drabbade efter att supertyfonen Rai slog till på Filipperna

Av på 18 december, 2021

Minst 4,1 miljoner barn har drabbats av supertyfonen Rai, som igår slog till på Filipperna. Tyfonen är den starkaste som drabbat Filippinerna i år och har orsakat omfattande förödelse och stor skada på hem och infrastruktur, elavbrott och vattenbrist.

I det hårdast drabbade området, Caraga, beräknas mer än 16 000 familjer ha blivit evakuerade från sina hem och bor nu på överfyllda evakueringscenter. Evakuerings- och räddningsoperationer pågår fortfarande.

Rädda Barnen är oroade över de barn och familjer som förlorat sina hem och varnar för att barnen befinner sig på trånga evakueringscenter och riskerar att drabbas av malaria, diarré eller smittas av covid-19. Vi har humanitära team som är redo att ta sig till de drabbade områdena.

– Det här är en svår situation där storsaklig evakuering pågår samtidigt som covid-19 ökar runt om i världen. Vi har sett 12 000 barn och unga i Mindanao som blivit evakuerade till överfyllda center där det finns få sängplatser. Nu när omikron-varianten ökar samtidigt som covid 19-vaccinationerna fortfarande är alldeles för låga i hela landet är vi särskilt oroade för att barn och deras föräldrar ska smittas och inte få den behandling de behöver, säger Jerome Balinton, Rädda Barnens humanitära chef i Filippinerna.

Rädda Barnen står redo att tillhandahålla nödvändiga förnödenheter för att hjälpa drabbade familjer att fortsätta ta hand om sina barn – inklusive hushållspaket med grundläggande produkter för familjer, presenningar för att bygga nödskydd och hygienpaket så att barn kan ta till förebyggande åtgärder.

Världen | Filippinerna
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in