Minska stressen med inomhusväxter

By on 11 mars, 2023
Foto: Plantagen

Svenskarna blir alltmer stressade. Andelen svenskar som uppger att de är stressade har ökat från 50 procent i fjol till 52 procent i år. Samtidigt visar forskning att ha växter i sin omgivning har en lugnande effekt på oss människor, och fler än tre av fem svenskar upplever att inomhusväxter bidrar till en lugn och harmonisk atmosfär.

Detta visar Plantagens rapport Växttrender 2023.

Att både ha växter runt sig och att sköta om växter har en lugnande och meditativ effekt på oss människor. Enligt Plantagens senaste rapport Nystarta året med växter inomhus tycker hälften av alla svenskar att det är avkopplande att ta hand om inomhusväxter och fler än tre av fem svenskar upplever att växter ger en lugn atmosfär i hemmet.

– Vi kan se att intresset för växter som ger en bättre inomhusmiljö ökar. Speciellt intresserade av växter som ska vara bra för inomhusklimatet är de som har barn, där hela 57 procent uppger att det finns ett intresse, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Växters doft och färg påverkar oss

Hälften av svenskarna anser att växters dofter kan göra dem lugna. Även forskning visar att själva doften från växter kan vara stressreducerande, öka välbefinnandet och påverka humöret. Dr. Anna Maria Pálsdóttir, som forskar vid SLU, menar att till exempel nyklippt gräs, lavendel, doftpelargon och rosor kan ha särskilt lugnande effekter. Olika färg på växterna kan också ge olika effekter på måendet.

– Växter påverkar vårt humör! Färgstarka växter ger en särskilt stor energiboost medan nedtonade färger lugnar. På kontoret kan lummiga växter bidra till bättre arbetsmiljö, säger Dr. Anna Maria Pálsdóttir, Docent och universitetslektor vid SLU

Lisen Sundgren, Herbalist, författare samt natur- och skogsterapiguide, menar att växter kan bidra till bättre hälsa.

– God sömn är en förutsättning för god hälsa, örter som kamomill och lavendel hjälper oss att komma till ro på kvällen. För att få i sig antioxidanter och vitaminer är nypon, havtorn och blåbär bra att äta under vinterhalvåret, säger Lisen Sundgren.

Lisen Sundgren tips på tre växter med lugnande effekt:

  1. Lavendel – Att dofta på lavendel kan ha en lugnande effekt för nervsystemet. Att ha en liten lavendelpåse vid sängen kan hjälpa oss att komma till ro på kvällen.
  2. Dr Westerlund – har en doft som ger upplevelsen av en friskare luft.
  3. Myskmadra – har lugnande och kramplösande effekter.

Om Växttrender 2023

Sedan 2012 har Plantagen tagit fram den årligen återkommande rapporten Växttrender tillsammans med HUI Research. Rapporten bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter inom de områden som trenderna berör. Konsumentundersökningen har ett riksrepresentativt urval med 1060 respondenter i Sverige.

Under 2023 kommer rapporten som fokuserar på växternas superkrafter att släppas vid fem tillfällen under året, med fokus på fem olika teman:

  1. Nystarta året med växter inomhus – Hur växter bidrar till ökat välmående i hemmet, på jobbet och i skolan.
  2. Odla var du än är – Boosta dig själv med växternas kraft i trädgården, på balkongen eller på terrassen.
  3. Trädgårdens superkrafter – Hur livet i trädgården skapar energi och hälsa, för individen och för hela ekosystemet.
  4. De ätbara växternas kraft – För livet, hälsan, barnen och en hållbar framtid.
  5. Växternas kraft i juletider – Skapa julstämning med hjälp av växter.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Plantagen

You must be logged in to post a comment Login