Missbildade hundar ska inte bli filmstjärnor

Av på 26 september, 2018
Arkiv bild.

Med anledning av teveprogrammet Fantastiska hundar, som visas på SVT Play, har Svenska Kennelklubben skickat ett brev till SVTs vd Hanna Stjärne där vi ifrågasätter programidén med att visa upp hundar med olika missbildningar som filmstjärnor i sociala medier. Brevet följer i sin helhet nedan.

Svenska Kennelklubben, SKK, reagerar starkt över teveprogrammet Fantastiska hundar som för närvarande visas på SVT Play. Programmet förskönar hundar med olika grader av missbildningar och exteriöra överdrifter. Exempelvis hundar som lever med enbart två ben, med missbildad ryggrad, onormalt överbett och en hund med alldeles för lång tunga som inte får plats i hundens mun. Vi frågar oss om ytterligheter och abnormiteter är det som de svenska hundägarna ska sträva efter? Ska varje familj få sin egen världsmästare och göra succé i sociala medier – på bekostnad av hundarnas hälsa?

SKK bedriver sedan lång tid tillbaka ett samarbete med uppfödare, rasklubbar, genetiker, veterinärer och myndigheter mot ett gemensamt mål – att främja avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, jaktligt och exteriört fullgoda rashundar. Hundar till både nytta och nöje. Att då lyfta fram extrema och missbildade hundar som fantastiska hundar, i ett program som många gånger gränsar till ren lyteskomik, sänder fel signaler till den som ska köpa hund. Denna typ av program gör att efterfrågan ökar för att ”rädda” sjuka hundar och skaffa extrema individer och gränserna för vad som är humant och etiskt försvarbart flyttas. Från ett public serviceföretag som SVT hade vi förväntat oss en seriösare hållning till hundars välbefinnande.

Djurskyddslagen
Alla hundägare måste följa de lagar som gäller för djurhållning generellt. Andra paragrafen i djurskyddslagen lyder: ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.”

Att rädda hundar till varje pris kan innebära ett liv utan möjlighet till normalt beteende och ett livslångt lidande för hunden. På samma sätt kan en extrem exteriör innebära onödigt lidande och sjukdomar till följd av denna och därför bör inte dessa premieras som filmstjärnor på olika sociala medier. Att spela på människors känslor är inte alltid till gagn för djuren.

Pekka Olson, ordförande Svenska Kennelklubben 
Ulf Uddman, vd Svenska Kennelklubben

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in