När ska man byta till sommardäck

By on 14 mars, 2018

När vårsolen börjar värma är det snart dags att sätta på sommardäck på bilen och byta ut de annars nedsmutsade vinterdäcken som fått ta ordentligt med stryk under vinterhalvåret, i Sverige är det kutym att förse sin bil med sommardäck runt den 1 april eftersom lagen säger att vinterdäcken ska vara på mellan 1 december-31 mars. 

Mycket har dock med vinterväglag att göra. Detta innebär att det ligger snö och is på vägbanorna eller möjligtvis frost. Eftersom stora skillnader kan förekomma i vårt avlånga land beträffande väder och väglag, så är det polisen som bedömer hur det ser ut just i dina omgivningar, även om du själv kan använda ditt sunda förnuft.
Dubbdäck får användas fram till 15:e april, såvida inte vinterväglaget är påtagligt just där du bor. ABS Wheels har via sin inhyrda trafikexpert valt att dela med sig av nyttig information.

Vad behöver man tänka på vid byte till sommardäck?

Det som du bör ha med dig i bagaget av information inför ditt sommardäcks-byte, är att riskerna att du åker på böter eller liknande på grund av att du har bytt däck för snabbt, även kan utökas med det faktum att ditt försäkringsbolag inte heller står för omkostnader om din bil eller dina däck skulle råka ut för skador vid eventuellt vinterväglag. Det är alltså mycket viktigt att följa lagar och regler så att varken du själv eller din bil blir lidande, berättar Jason Pavani, ABS Wheels trafikexpert. – Så för att summera det hela – när ska sommardäck på? Tidigast 1 april om väglaget tillåter och om vintern fortfarande inte har försvunnit vid den 15 april så kan du ha tillåtelse att behålla dubbdäcken tillsvidare. Men håll ordentlig koll på väglaget.

Det här bör du tänka på vid byte av sommardäck

  • Välj trygga sommardäck som presterar bäst
  • Lita på din däckhandlare som har kunskaperna.
  • Kolla mönsterdjup. Tänk på att det inte får understiga 1,6 millimeter.
  • Däcktrycket är viktigt att kontrollera. Rätt tryck ser du i handboken.
  • Undvik kopior och billiga däck.

Regionalt
Örebronyheter

Källa; Polisen, Transportstyrelsen, ABS Wheels, Motormännen.

You must be logged in to post a comment Login