Närkingars generositet gör skillnad

By on 15 mars, 2023
Postkodlotteriets båda vd:ar, Eva Struving och Anders Årbrandt, med checken som alla som har lott bidragit till. En imponerad Rickard Sjöberg kom med guldkuvertet.
Bild: Postkodlotteriet

Invånare i Örebro län bidrog med nästan 30 miljoner kronor till välgörenhet förra året genom att ha lotter i Postkodlotteriet. Alla med lott i hela Sverige samlade tillsammans ihop över en miljard kronor, 1 018 336 214 som på tisdagen delades mellan 60 ideella organisationer, varav många är verksamma i Ukraina.

– Stödet är inte öronmärkt och gör verkligen skillnad, det bidrar till mer hopp i en värld med många utmaningar, säger Postkodlotteriets vd, Eva Struving. 

Den dryga miljarden delades ut vid en galakväll i Stockholms stadshus, där representanter från samtliga 60 ideella organisationer fanns med. Kriget i Europa gjorde sig påmint genom att den ukrainske ambassadören i Sverige, Andrij Piachotnjuk, och Sveriges ambassadör i Kiev, Tobias Thybergdiskuterade situationen från scenen. Dessutom sjöng Idoldeltagaren, tillika ukrainska flyktingen, Iana Kovalova.

– Även om Ukraina är på våra näthinnor dagligen finns fler områden där ideella organisationer gör världen bättre, säger Postkodlotteriets vd, Anders Årbrandt. – Det kan röra barns rättigheter, miljö och klimat samt forskning och hälsa. Områden som får stöd tack vare alla som har en Postkodlott. 

Organisationen Suicide Zero presenterades som den 60:e i skaran att garanteras långsiktigt stöd från överskottet från alla som har Postkodlotter. Generalsekreterare Rickard Brackenvar påtagligt glad efter beskedet: 

– Resurserna som i dag satsas på suicidprevention står inte i relation till hur stort problemet är, sa han. – Det här hjälper oss minska okunskapen, tabun, rädslan och de stigman som finns kring självmord. 

Glädjen bland de nu 60 ideella organisationerna i Stockholms stadshus kan närmast jämföras bland lyckan hos de 27 452 i Örebro län som vann i Postkodlotteriet förra året. Största enskilda vinst, till ett värde av 839 799 kronor, gick till en man i 70-årsåldern i postnummer 711 36 i Lindesberg. Men, som flera vinnare sagt:

”Viktigast skälet för mig att vara med är att jag vet att jag stöttar bra organisationer, och efter vinsten blev det ännu roligare”. 

Samtidigt med vinsterna bidrog lottköparna i Örebro län med 29 891 531 kronor till ideella organisationer under 2022. 

Nedan en lista över de mest lyckosamma postnumren i Örebro län och hur mycket de vunnit under 2022: 

  • I postnummer 703 41 i Örebro har 176 vinnare vunnit 735 vinster till ett värde av totalt 2 698 014 kronor.
  • I postnummer 711 78 i Guldsmedshyttan har 173 vinnare vunnit 857 vinster till ett värde av totalt 2 682 606 kronor.
  • I postnummer 711 36 i Lindesberg har 55 vinnare vunnit 508 vinster till ett värde av totalt 2 680 809 kronor.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Postkodlotteriet

You must be logged in to post a comment Login