Naturbruksprogrammet bjuder in till fest

By on 25 april, 2023
Bild: Örebro kommun

Naturbruksprogrammet bjuder in till fest, välkommen på Naturbruksdagen. Hästaktiviteter, simulatorer och traktorkörning, det och mycket mer händer lördag 29 april kl. 10-15 på Naturbruksdagen på Kvinnerstaområdet.

– Vi vill visa upp vad Naturbruksprogrammet och branschen erbjuder inom lantbruk, skogsbruk och hästhållning. Naturbruksdagen är både ett öppet hus för de ungdomar som ska söka gymnasiet och en händelserik och rolig dag för hela familjen, berättar Linnea Gerlström, rektor på Naturbruksprogrammet.

För den hästintresserade finns till exempel möjlighet att träffa utbildningens hästar, se uppvisning av islandshästar och körhästar och även testa skogskörning med häst. För den motorintresserade finns möjlighet att testa utbildningens simulatorer, se utställning av skotare och testa att köra en traktor. För den djurintresserade finns förutom hästar möjlighet att hälsa på kor och får. Dagen bjuder också på flera tävlingar, utställare och god mat! Självklart finns både elever och lärare på plats under dagen.

En av länets bästa hästanläggningar och modern skogsmaskinpark

I Sverige har antalet elever som söker till Naturbruksprogrammet ökat markant de senaste åren och programmet har blivit ett av de mest populära yrkesprogrammen. På Kvinnerstaområdet finns en av länets bästa hästanläggningar, eget utbildningsstall och egen anläggning med ridhus och träningsmöjligheter för både ridning och trav. Det finns också en modern skogsmaskinpark, simulatorer och egen skogsmark, som eleverna brukar med moderna skogsmaskiner.

– De senaste åren har Naturbruksprogrammet på Kvinnerstaområdet genomgått stora förändringar för att bli ännu mer attraktivt och matcha branschens efterfrågan på arbetskraft. Idag är det fler elever som söker till inriktningen Lantbruk utan att ha någon tidigare bakgrund inom lantbruk. Det är väldigt positivt med tanke på det stora kompetensbehov som finns inom branschen. Många av eleverna inom samtliga inriktningar får erbjudanden om anställning redan innan examen, säger Linnea Gerlström.

Sedan 2021 är Naturbruksprogrammet en del av Karolinska gymnasiet och erbjuder inriktningarna lantbruk, hästhållning och skogsbruk. Eleverna läser gymnasiegemensamma ämnen i centrala Örebro och yrkeskurserna på Kvinnerstaområdet och ute på gårdar hos länets lantbrukare.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login