Neo Technology tar in 20 miljoner dollar i nyinvestering för fortsatt global expansion

Av på 20 januari, 2015

Neo Technology som ligger bakom den världsledande grafdatabasen Neo4j, har i dag säkrat 20 miljoner dollar i ytterligare expansionskapital, så kallad Series C funding, genom Creandum och Dawn Capital.

Nuvarande investerare Fidelity Growth Partners Europe, Sunstone Capital och Conor Venture Partners har också deltagit i investeringsrundan. Neo Technology kommer att använda investeringen till ytterligare innovation kring grafdatabasen Neo4j, driva ytterligare engagemang inom öppen källkod och fortsätta sin expansion i USA, Europa och övriga världen i takt med det ökade intresset för grafdatabaser.

Creandums Johan Brenner tar samtidigt plats i Neo Technologys styrelse. Johan Brenner är en av Europas mest erfarna investerare med tidigare intressen i bland andra Spotify och iZettle.

– Vi har följt Emil och Neo-teamet under många år när det byggt sin ledande position inom grafdatabaser. Vi är glada och hedrade över att nu vara med på denna spännande resa, säger Johan Brenner, General Partner på Creandum.

– Som investerare delar vi Neo Technologys vision kring grafdatabaser som lösning för att hantera och utnyttja datarelationer i realtid. Nuvarande lösningar inom RDBMS och NoSQL klarar inte modellering, lagring och användning av både data och relationer i realtid. Vill man dra nytta av insikter som baserar sig på relationer i stora datamängder behövs en grafdatabaslösning och Neo4j är den enda lösningen företagsanpassade grafdatabasen på marknaden, säger Haakon Overli, General Partner på Dawn Capital.

Stor efterfrågan på Neo4j när användningsområdet för grafdatabaser ökar

– Det finns framförallt två skäl till att vi växer. Dels att grafdatabaser börjar användas allt mer på företagen, dels att marknaden tydligt sett hur Neo4j stödjer viktiga affärskritiska applikationer inom en rad olika branscher och funktioner, säger Emil Eifrem, CEO och en av grundarna av Neo Technology.

Neo Technology är marknadsledande inom grafdatabaser med över 500 000 nedladdningar av Neo4j 2.0 sedan lanseringen förra året. Marknaden visar ett stadigt ökande intresse för grafdatabaser, något som inte minst märks på det starka nätverket av engagerade utvecklare världen över och ett rekordstort deltagande på den årliga konferensen Neo’s GraphConnect i San Francisco 2014.

Neo4j används i dag av en rad stora företag som Walmart, eBay, Earthlink, CenturyLink, Pitney Bowes och Cisco samt även av nystartade bolag som Medium, CrunchBase, Polyvore, Zephyr Health och Elementum.

Grafdatabaslösningar gör att man får bättre kontroll och insikt i affärskritiska frågor som exempelvis realtidsprissättning, rekommendationer kring produkter och tjänster, skydd mot bedrägerier, grafbaserade sökningar och sakernas internet (Internet of Things). Neo4j gör det möjligt att analysera relationer mellan olika data i realtid vilket ger helt nya affärsmöjligheter för både produkter och tjänster.

Grafdatabaser förutspås användas av minst 25 procent av alla företag år 2017

Analytiker på Forrester Research lägger stor vikt vid Neo Technologys potential på marknaden i en rapport som visar att grafdatabaser kommer att användas av minst 25 procent av alla företag år 2017.

Enligt analysfirman Gartner kan grafdatabaser bli det enskilt mest effektiva konkurrensmedlet framöver för datadrivna företag med behov av insamling och analys av större datamängder.

Gartner har även pekat ut Neo Technology som ledande inom innovation på grafdatabasområdet genom utnämningen Cool Vendor in DBMS, 2014. Dessutom har man listat Neo Technology på ‘Who’s Who in NoSQL DBMSs’ och inkluderat företaget på 2014 Magic Quadrant for Operational Database Management Systems (DBMS).

– Vi har sett ett stort intresse från många stora och kända investerare i den här investeringsrundan, men valde Creandum och Dawn Capital tack vare deras erfarenhet att hjälpa och driva framgångsrika teknikorienterade företag. De kommer att hjälpa oss med ytterligare innovation och med att behålla ledartröjan inom grafdatabasområdet, som är det snabbast växande området inom databaser enligt DB Engines, fortsätter Emil Eifrem.

Örebronyheter

Bild. Emil Eifrem, CEO och grundare

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in