Nu är den här – den sensoriska web-appen för bedömning av livsmedel

Av på 21 maj, 2019
Den sensoriska web-appen för livsmedelsbedömning är anpassad för såväl smartphones som läsplattor och datorskärmar.

Tisdag den 28 Maj 2019 på Alfred Nobel Science Park lanseras en sensorisk web-app, som två studenter vid Örebro universitet har tagit fram i samarbete med IT-företaget Knowit och Alfred Nobel Science Park. Uppdragsgivarna – doktorand Magnus Westling och Emil Wallin, Helens Glutenfria – har bidragit med input kring behov, frågor och resultatvisning och ser många fördelar med appen. Vid träffen kommer studenterna visa upp hur appen fungerar samt hur man kan arbeta med frågor, bilder och statistik.

Samarbetet mellan studenterna, Knowit, Alfred Nobel Science Park och de olika leverantörerna är ett utmärkt exempel på hur forskning kan möta näringsliv och skapa något som är till nytta för flera olika aktörer i samhället. Studenterna har varit i fokus och de har hela tiden varit med och drivit utvecklingen framåt och på ett naturligt sätt varit en del av näringslivet.

– En utmaning, som vi anade redan från start, var att hitta en struktur för att hantera all data som kom in via appen, men vi är glada att vi lyckades lösa det, berättar Lukas Lindgren.

Web-appen har tagits fram med den offentliga måltiden som grund, där en av produkterna för bedömning har varit Gråärtsrullen, som också är ett resultat av samverkan forskning, näringsliv och offentlig sektor. Hela processen med utvecklandet av appen kan med enkelhet överföras till andra områden där fokus ligger på funktionalitet, användarvänlighet och samverkan.

Funktionen går ut på att bedöma egenskaper som smak, konsistens, känsla eller utseende för olika typer av livsmedel eller maträtter. Den är anpassad till såväl läsplattor som mobiler och datorer. Förhoppningen är att appen mer eller mindre ska ersätta pappersenkäter eller enklare webformulär i samband med olika studier gentemot konsumentgrupper samt att minska svinn då man kan testa sin produkt för sin målgrupp på ett enkelt och riktat sätt.

– Det har varit otroligt kul och lärorikt att tillsammans med Alfred Nobel Science Park och Knowit fått genomföra detta projekt och skapa något som kommer vara till nytta, säger Emma Pettersson.

– Det är inspirerande att hitta och utveckla samarbeten som gynnar alla bidragande parter, berättar Annika Grälls, profilområdesansvarig Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in