Nu är lussäsongen här, 5 tips om du drabbas

By on 23 augusti, 2020

Nu när förskolor och skolor snart öppnar igen efter sommarlovet, är det inte ovanligt att lössen dyker upp. Att drabbas av huvudlöss är vanligt, framförallt under sommaren då de är som mest aktiva. Här får du handfasta tips som hjälper dina barn att undvika löss.

Vi har pratat med Farmaceuten Mona Lahdo från Apoteksgruppen i Örebro som har fem tips till oroliga föräldrar nu i skolstartstider.

1. Har någon på förskolan/skolan eller i din närhet drabbats. Kamma, kamma, kamma.
Att ha en luskam hemma är en bra åtgärd för att snabbt bli av med löss om någon i er närhet har blivit drabbad. Har ditt barn långt och tjockt hår rekommenderas en luskam i metall som underlättar kammandet. Kamma noggrant över ett vitt papper eller en spegel, då kan du se om lössen ramlar loss. Titta extra noga efter små gula ägg på hårstrån nära hårbotten.

– Om du har svårt att upptäcka lössen kan du fukta håret och addera balsam, då håller sig lössen stilla och blir enklare att upptäcka. Ta bort balsamet innan du behandlar lössen, säger Mona.

Den vanligaste reaktionen på huvudlöss är klåda i huvudet (men inte alltid) och mjälliknande prickar i håret. Om du märker att det börjar klia i ett barns eller ditt eget huvud, bör du omedelbart leta efter ägg och löss.

2. Har du blivit drabbad – behandla.
Har du blivit drabbad kombinerar du kammandet med ett lusmedel med produkter innehållande silikon och växtoljor. Exempel på dessa produkter är Linicin®, Paranix och Hedrin®. Var noga med att följa bruksanvisningen, olika preparat har nämligen olika verkningstid allt från 10 minuter till 8 timmar. En del är godkända från 6 månaders ålder och andra från 2 år.

– Du bör upprepa behandlingen efter cirka en vecka för då har de ägg som eventuellt överlevt behandlingen kläckts. Luskamma i några dagar efter att du blivit lusfri och kamma två gånger i veckan därefter i två veckor för att vara säker på att alla löss är borta. Så det gäller att ha tålamod, säger Mona.    

3. Undvik att vara nära andras huvuden
Lössen sprids främst genom direktkontakt mellan huvuden. Löss måste nämligen suga blod för att överleva och när lössen väl lämnat värmen i hårbotten torkar de ganska snabbt ut och överlever som längst i ett dygn. Sterilisera kammar och borstar efter att de har använts, genom att exempelvis lägga in dem i frysen.

– Risken för att löss smittar via mössor och kammar är väldigt liten, men det är bra att tvätta och sterilisera dem då lössen kan överleva i 24 timmar. Det finns däremot inget behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker. Barn smittar däremot ofta andra om de leker tätt och kanske sover bredvid varandra, säger Mona.  

4. Varna andra
Har ni blivit smittade är det viktigt att du varnar andra runtomkring för att de inte ska smittas i onödan och att du inte ska drabbas igen. Kom ihåg att även resten av familjen och de som har en nära kontakt även måste kammas.

– Löss är ingenting man ska skämmas över och man smittar inte för att man har dålig hygien. Löss föredrar rent hår framför smutsigt, säger Mona.   

5. Förhindra utbrott innan terminsstart
Bästa sättet att förhindra utbrott av löss är att finkamma sina barn och behandla eventuella löss innan skolorna börjar vid terminsstart. Att kamma är ett bra sätt att hitta löss, förebygga smittspridning och för att hålla koll på att behandlingen fungerar.

– Ett annat tips är också Linicin Prevent Spray, ett förebyggande spray som gör att du kan ligga steget före och förhindra lusspridning. Den kan man spraya i håret dagligen under de perioder det finns risk för lusangrepp. Säger Mona.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Apoteksgruppen

You must be logged in to post a comment Login