Nu blir Makerspace en del av teknikelevernas vardag i Örebro

Av på 27 september, 2018

Ett Makerspace är en kreativ verkstad som uppmuntrar till skapande, problemlösning och teknikutveckling. Nu tar NTI Gymnasieskolor nästa steg och etablerar Makerspace på alla sina 25 teknikinriktade gymnasieskolor runt om i Sverige. På NTI Gymnasiet i Örebro är de redan igång!

– Ett Makerspace skulle kunna liknas vid en digitaliserad slöjdsal med oändliga möjligheter, säger Simon Ekdahl, rektor på NTI Gymnasiet i Örebro. På NTI:s 25 gymnasieskolor innebär detta i praktiken ett rum med 3D-skrivare, microdatorer, ritplattor, sensorer, skruvar, drönare och robotar. Vi har alltid haft tillgång till mycket teknik på skolan men nu tar vi ytterligare ett steg både när det gäller vad som finns och på sättet som eleverna får tillgång till det.

Programmering och artificiell intelligens på gymnasiet
Makerspace på våra skolor blir en plats där eleverna kan förverkliga sina idéer och som ger lärarna möjlighet att ge eleverna uppgifter där de kan ta sina kunskaper till nya nivåer.

Vi ger dem grunderna men i makerspacet kan de ta det till nästa nivå, berättar Ellen Lindqvist, skolchef för NTI:s gymnasieskolor. Elever som har fått grundkunskaper i programmering av våra lärare använder makerspacet för att fördjupa sig och till exempel utveckla artificiell intelligens till sina självkörande bilar. Det sker både inom ordinarie kurser men även inom elevernas gymnasiearbeten och på fritiden.

“Som gymnasiearbete ska jag konstruera en mekanisk hand genom att 3D-printa delar och bygga in motorer” berättar eleven Alexander Bokvist på NTI Gymnasiet i Örebro

Elevinflytande grunden för utvecklingen av Makerspace på NTI Gymnasiet
Vårt makerspace drivs till stor del av vår Makerklubb som är elevstyrd. Detta skapar ett otroligt elevengagemang där eleverna på skolan har makten att påverka innehållet och hur vi använder makerspacet, berättar rektor Simon Ekdahl. På NTI Gymnasiet är makerklubben under uppstart och vi inspireras och lär mycket av NTI-skolor som kommit längre.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in