Nu måste korken sitta fast

By on 8 juli, 2024
Den nya lagen syftar till att motverka nedskräpning av plastkorkar.

Foto: Håll Sverige Rent / Cecilia Liedberg

Skräpiga plastkorkar kan snart vara ett minne blott i Sverige och Europa, redan onsdag förra veckan trädde den nya lagen i kraft.

Nu måste korkarna sitta kvar på flaskor och andra behållare för dryck under hela användningen.  

— Med tanke på hur många plastkorkar som hamnar utanför systemet kommer den nya lagen inte en dag för tidigt, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Från och med den 3 juli måste producenter av dryckesbehållare utforma sina behållare så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren under hela användningen. Enligt Naturvårdsverket får exempelvis matbutiker sälja slut flaskor och förpackningar som redan tagits in i butik, även om korken inte sitter fast, medan producenter direkt måste sluta sälja dryckesbehållare med lösa korkar.

Lagen är en del av EU:s engångsplastdirektiv som syftar till att minska konsumtion och nedskräpning av vissa engångsprodukter i plast. 

— Vi måste strypa tillförseln av plastföremål i natur och hav. Med den nya lagen blir det lättare att göra rätt och fler plastkorkar kommer förhoppningsvis att följa med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone papperskorgen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

De nya fastsittande korkarna har väckt blandade känslor hos svenska folket. Vissa menar att de utöver att vara bättre ur ett nedskräpningsperspektiv också är säkrare för små barn som nu slipper riskera att få korkarna i halsen. Andra menar att de nya korkarna är svåra att öppna, hälla eller dricka ur. 

— Det vi ser nu är första generationens korkar som sitter fast. Producenterna behöver fortsätta utveckla designen och så småningom vänjer sig nog konsumenterna vid de nya funktionerna, säger Johanna Ragnartz. 

Hur vanligt skräp är egentligen plastkorken? 

Plastkorkar är ett vanligt skräp på svenska stränder och riskerar att bli mikroplast i havet. På Bohuskusten ser vi indikation på en uppåtgående trend bland mängden plastkorkar som hittats de senaste 10 åren och data från 2023 visar att det finns 38 plastkorkar per 100 meter strand. Det motsvarar ungefär en plastkork var tredje steg du tar.

I den nationella skräpmätningen som Håll Sverige Rent gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket 2020 visade resultaten från kommunernas centralorters stadskärnor att nästan 130 000 lösa korkar och lock hade slängts – under en enda vecka.  

Sverige
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login