Nu säljer svenskarna sina oönskade julklappar

By on 28 december, 2022
Bild: Blocket

Nu säljer svenskarna sina oönskade julklappar på Blocket, 1 av 10 svenskar har någon gång sålt en julklapp de själva fått. Adderar man på de som försökt eller övervägt att sälja landar siffran på 1 av 4 svenskar.

I mellandagarna dyker allt från konsolspel till sneakers upp på Blocket.

Mellan jul och nyår brukar börjar de oönskade julklapparna att dyka upp på Blocket, och söker man efter “julklapp” på Blocket får man upp allt från dyrare teknikprylar till kläder och skor som inte fallit mottagaren på läppen.

– Julbordet har knappt hunnit dukas av innan de första oönskade julklapparna börjar dyka upp på Blocket. I år landade den första julklappen på Blocket innan Kalle Anka ens hunnits visas – omkring lunch på julafton lades en annons med en oönskad läsplatta upp. Det är primärt dyrare elektronik såsom datorer och konsoler, och kläder och skor i fel storlek som säljs vidare, säger Kitty Ehn, Kommunikations- och Hållbarhetschef på Blocket.

Den som sökte efter ”julklapp” på Blocket på juldagen fick över 5 000 träffar.

– Visst kan man tycka att det skaver lite att sälja vidare något som man fått i julklapp, men samtidigt är det ju ett enormt resursslöseri att ha en massa saker hemma som man inte vill ha eller behöver. Då är det mycket bättre att de verkligen kommer till nytta i ett nytt hem, säger Kitty Ehn.

Har du någon gång sålt eller försökt sälja en julklapp du fått?

  • Ja, jag har sålt, 11 procent
  • Ja, jag har försökt sälja, 2 procent
  • Nej, det har jag inte, men jag har övervägt det, 12 procent
  • Nej, men jag har gett bort en julklapp i gåva till någon annan, 14 procent
  • Nej det har jag inte gjort, 55 procent
  • Tveksam, vet ej, 6 procent

Sverige
Örebronyheter

Källa Blocket
Om undersökningen
Totalt genomfördes 1 000 intervjuer med den svenska allmänheten i åldern 18-79 år genom Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Undersökningen genomfördes 5-12 oktober 2022.

You must be logged in to post a comment Login