Nu startar bygget av vattenlekplats

By on 12 juni, 2023
Illustration: Vortex

Plaskdammen i Stadsparken är sedan en tid stängd på grund av renoveringsbehov. Men nu ska Örebro kommun bygga om den till en vattenlekplats med attraktioner som sprutar vatten på olika sätt, och varianter på fontäner och duschar. Arbetet börjar vecka 24 och beräknas vara klart till slutet på sommaren.

Den befintliga plaskdammen i Stadsparken ska byggas om till en vattenlekplats som kallas för ”spraypark”. Det kommer bli flera olika attraktioner som sprutar vatten på olika sätt och varianter på fontäner, duschar och annat kul. Byggnationen startar nästa vecka och beräknas vara klar i slutet på sommar.

– Planeringen av projektet har gått bra och utrustningen från Kanada kommer nästa vecka så nu drar byggnationen igång. Det kommer bli en stor och spektakulär variant av lek med vattenspridare, säger Gustav Älgå, projektledare för Stadsparkens lekplats.

Varför har inte plaskdammen byggts om tidigare så den är klar till sommaren?

– Eftersom plaskdammen kommer byggas om till en helt ny typ av vattenlek med större lekvärden och enklare drift har vi varit tvungna att fatta nya beslut om budget. Tillsammans med att vi behövt göra en helt ny upphandling av byggarbetet innebär det att vi kan starta bygget först nu, säger Johan Kumlin (M), ordförande Teknik- och servicenämnden.

Vattenlek och badplatser

I Örebro finns flera sand- och vattenlekplatser, duschar och vattenlekotoper (vattenlek i naturmiljö) där barnen kan svalka sig, leka och umgås.

Runtom i Örebro kommun finns även 18 badplatser, de flesta ligger en bit från centrum. Men mer centralt finns det två utomhuspooler, Voxbadet och Vivallabadet.

Alla Örebro kommuns plaskdammar är i behov av renovering och hålls stängda tills vidare.

Stadsparkens lekplats

Under sommaren fortsätter även arbetet med att bygga om Stadsparkens lekplats. Arbetet startade i oktober 2022 och beräknas vara klart till hösten 2023, men en del av lekplatsen går att använda även under byggtiden. Det kommer bli generösa sand- och vattenlekmiljöer, samt lekhus inspirerade av ”Lilla Wadköping” med bland annat Kajsa Wargs stuga och en liten skola.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login