Ny podcast om rymden ska öka barns intresse för STEM

By on 28 december, 2022
Foto: Karin Boo

Nu lanseras podden “Har vi åkt till Mars än? – junior” – Sveriges första rymdpodd som särskilt riktar sig till barn i mellanstadiet. Podden produceras för den ideella organisationen Hello World av skaparna bakom originalserien Har vi åkt till Mars än? Målet är att öka barns intresse för STEM. Juniorserien har fått finansiering från både Rymdstyrelsen och Teknikföretagen.

“Vi har en stark tro på rymden som en fantastiskt inspirationskälla för barn och unga och därmed även som den perfekta ingången till STEM,” säger Maria Arneng, generalsekreterare på Hello World.

Grundläggande digital kompetens kommer att bli en förutsättning för allt fler jobb. Samtidigt larmar techbranschen om ett förväntat kompetensunderskott på 70 000 personer år 2024 om inte kraftfulla åtgärder vidtas. För att kunna lösa kompetensbristen på sikt krävs bland ett ökat intresse för STEM-ämnena bland barn och ungdomar, så att fler utbildar sig till exempelvis ingenjörer, programmerare och matematiker.

Rymden är något som fascinerar många barn och ungdomar. Därför har Hello World valt att använda rymden som tema i sin nya podcast: “Har vi åkt till Mars än: junior”. Förhoppningen är att öka intresset för, och kunskapen om, STEM-ämnena hos lyssnarna.

“Det som gör den här podden så unik är att det är barnen själva som ställer frågorna och att barnen också uppmuntras att skicka in sina egna frågor för framtida avsnitt. Rymden är oändlig och väcker därför många spännande frågor hos barn. Dessutom är det väldigt mycket spännande som händer just nu inom svensk och europeisk rymdfart och det vill vi såklart att våra barn ska få vara en del av” säger Carl Bärstad, partneransvarig på Hello World och en av initiativtagarna till samarbetet.

Avsnitten kommer även med en komplett lärarhandledning för lärare att ladda ner kostnadsfritt och använda i sin NO-undervisning. Barnen får i uppgift att lyssna på avsnittet och sen kan lärare med hjälp av handledningen bygga sin lektion runt innehållet.

“Tanken med podden är att använda rymden för att väcka barns inneboende nyfikenhet , och sedan erbjuda möjligheten att gå en terminskurs i digitalt skapande, med rymdtema. Samtidigt vill vi stötta och inspirera lärare och har därför tagit fram kompletterande lärarhandledningar till podavsnitten. Med podden hoppas vi att lyssnarna ska bli intresserade av STEM-ämnena, och på sikt hoppas vi nå fler barn som kan tänka sig en framtida karriär inom tech,” säger Maria Arneng, generalsekreterare på Hello World.

Även Teknikföretagen ser ett stort värde i att öka barns intresse för STEM, och har därför valt att gå in med finansiering av en första säsong:

”STEM-ämnena genomsyrar hela vårt samhälle och får en allt större betydelse på arbetsmarknaden. Därför är det avgörande att barn och unga ges samma möjligheter att främja intresset och kunskapen inom dessa ämnen. Vi ser rymden som den perfekta språngbrädan för detta”, säger Elin Östblom, ansvarig för ungdomskommunikation på Teknikföretagen.

Bakgrund

I slutet av året beviljade Rymdstyrelsen 500 000 kr till Hello World för projektet “Hello Space”. Den nya finansieringen från Rymdstyrelsen ska användas under 2023 för att, i samarbete med Teknikföretagen, utveckla Sveriges första podd om rymden för elever i mellanstadiet: “Har vi åkt till Mars än? – junior ” . Som ett första led i detta har Hello World precis lanserat tre pilotavsnitt samt lärarhandledning till ett av dessa avsnitt. Podden tar sin inspiration från originalserien “Har vi åkt till Mars än? ”.

Om Hello World

Hello World! är en ideell förening som arrangerar kostnadsfria aktiviteter och utbildningar inom digitalt skapande för barn och unga. Organisationen verkar aktivt för att öppna dörren till STEM* för barn och ungdomar över hela landet, med målet att demokratisera tillgången till utbildning inom tech.

*Science, Technology, Engineering och Mathematics.

Om Har vi åkt till Mars än? – junior

Podcasten är skapad av Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt som sedan starten av originalserien 2019 producerat över 100 intervjuer med astronauter, forskare och industri. Med Har vi åkt till Mars än? som paraply har duon även släppt serierna Den internationella rymdstationen, Rymdprogrammet i P4 och den engelska versionen Have we gone to Mars yet? Har vi åkt till Mars än? -junior produceras av Rundfunk Media.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hello World

You must be logged in to post a comment Login