Okunnigt av skolministern om branschskolan

By on 8 januari, 2023
Branschskolan Göteborg.
Fotograf Bengt Bohm.

För snart fem år sedan startade Golvbranschen en branschskola för utbildning av golvläggare, våren 2023 blir sista terminen i detta statligt finansierade projekt.

Branschen vill se en fortsättning då skolan varit enormt uppskattad av både elever, lärare och alla företag som kunnat rekrytera yrkeseleverna.

Skolminister Lotta Edholms negativa omdöme om branschskolorna framstår som okunnigt.

År 2017 meddelade regeringen att kommuner i samverkan med företagen skulle få möjlighet att inrätta branschskolor. Syftet med branschskolorna är att ge utbildning av hög kvalitet inom mindre yrkesområden och samtidigt säkra framtida rekrytering. Nu är projektet med branschskolan på väg att ta slut. Skolminister Lotta Edholm uttalade sig nyligen i TV4 om en fortsättning och påstod att ”det inte funkar”.

– Uttalandet är både märkligt och okunnigt. Branschskolan har varit en stor framgång. Konceptet att branschen tillsammans med utbildningsanordnaren lägger ihop resurser så att utbildningen får högsta kvalitet har visat sig vara både lyckat och uppskattat. Våra golvläggarelever får under sina veckor på Bräckegymnasiet en utbildning de aldrig skulle kunna få på sin vanliga skola, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen.

Branschskolan för golvläggare startade 2018 på Kista byggtekniska gymnasium utanför Stockholm. Våren 2020 flyttade branschskolan till Bräckegymnasiet i Göteborg.

Där har elever på Bygg- och anläggningsprogrammet från hela Sverige kunnat specialisera sig på golvläggning. Under sammanlagt sex intensiva veckor har de fått praktisk utbildning av specialutbildade lärare. Våren 2023 blir nu den sista terminen.

– Det är oerhört tråkigt att projektet läggs ned. Från branschen är vi beredda att jobba vidare men vi måste ha myndigheternas stöd för att kunna fortsätta. Det är faktiskt obegripligt att regeringen inte förstår värdet av yrkesutbildning och företagens behöver få kvalificerad arbetskraft, säger Johan Aspelin.

Sverige
Örebronyheter

Källa Golvbranschen
Mer information om Branschskolan i Göteborg – golvbranschen.se/om-oss/branschskola-inom-golvlaggning/

You must be logged in to post a comment Login