OpenArt presenterar årets konstnärsresidens

By on 12 december, 2022
Foto: Felicia Bjärmark Esbjörnsson

Torsdagen den 15 december är alla välkomna till ett avslutande event för OpenArts konstnärsresidens, med panelsamtal och performance i Kulturkvarterets foajé.

Under november och december har OpenArt erbjudit konstnärsresidens genom ”MagiC Carpets”, ett projekt delfinansierat av EU.

Tre konstnärer har under en månads tid fått möjlighet att skapa fritt med Örebro som bas: Ellen Freed, Filip Kijowski och Malin Tivenius. Residenset har projektletts av Felicia Bjärmark Esbjörnsson som OpenArts curator. Konstnärerna har fått träffa och arbeta med olika grupper från civilsamhället i Örebro.

– Alla organisationer som jag hört av mig till har varit otroligt positiva och tillmötesgående. Det är fint att så många engagerar sig i att lyfta Örebro som konststad, säger Felicia Bjärmark Esbjörnsson, projektledare.

Nu väntar ett avslutsevent där de tre konstnärerna berättar mer om sin tid i residensprogrammet och det bjuds på samtal om bland annat vandel, queer och flodpärlmusslor. Performance görs av medlemmar från RFSL Örebro tillsammans med residenskonstnären Filip Kijowski.

Tid och plats

Torsdag 15 december kl. 18–19.30, Kulturkvarterets foajé.

Obs! Samtalet kommer att vara på engelska.

Presentation av residenskonstnärerna

Ellen Freed från Nora har en bakgrund inom teatern och har studerat konst på folkhögskolenivå på Konstskolan Munka. Efter att ha flyttat till London startade hon 2011, tillsammans med den brittiska konstnären Keira Fox, performancekollektivet New Noveta.

I residenset undersöker Ellen på olika sätt begreppet degenererad konst – ett begrepp som användes av propagandaministern i Nazityskland för konst som upplevdes som omoralisk, osmaklig eller olaglig. Ellen kopplar också ihop begreppet med dagsaktuella begrepp som vandel och kulturkanon.

Under residenset har Ellen träffat en grupp nyanlända kvinnor genom Trappan Resurscentrum, som fått upptäcka konst och skapande genom olika material.

Filip Kijowski är en tvärvetenskaplig, nomadisk, queer performancekonstnär och lärare. Han arbetar med koreografi, rörelse, text och ofta i samverkan med olika grupper. Han bor för närvarande i Lublin, Polen, där han i samarbete med Galeria Labirynt grundat Biblioteka Azyl – ett hbtqia+-bibliotek och samhällscenter.

Under residens har Filip arbetat med medlemmar från RFSL Örebro. Tre dagar i veckan har gruppen och Filip träffats och utforskat skrivande, rörelse och kostym. Gruppen har tillsammans skapat ett tryggt forum där konst och att vara queer kan upptäckas och de bjuder på ett grupp-performance vid avslutningseventet i Kulturkvarterets foajé.

Malin Tivenius är en lokal konstnär som deltog under OPENART 2022 med Rum för avsked, i Slottsparken. Hon arbetar förutom med skulptur även med teckning, foto och andra tekniker där hon undersöker intima band mellan människor, organismer, miljö och hur olika platser och miljöer för fram tankar och känslor.

I residenset arbetar Malin kring Svartån och flodpärlmusslan. 2015 hittade Länsstyrelsen en 100 år gammal mussla i Svartån. Fyndet berättar att vattnet och miljön i Svartån har varit mycket friskare förr i tiden. Under residenset producerar Malin en skulptur i lera med tillhörande ljud som bygger på intervjuer med barn, forskare eller sakkunniga. Vatten som symbol – historiskt till idag – och det andliga perspektivet inom religionen lyfts, men även aspekter som vattenekologi och bottenfauna.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login