Öppet på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga sommaren 2021

Av på 8 juni, 2021
Öppet på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga sommaren 2021

Denna sommar, när pandemin fortfarande har oss i sitt grepp är utflykter och upptäcktsfärder i närområdet perfekt för en ledig dag! På Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga som drivs av Örebro läns museum får besökaren färdas tillbaka till tiden då arbetarna vid Bofors bruk hade bostad som en del av lönen.

Här finns tre lägenhetsmiljöer, från tre olika årtionden. Alla med berättelser knutna till familjerna som bodde här. I utställningen kan man jämföra de tre lägenheterna från 1885, 1918 och 1942 med varandra, men också med hur vi lever och bor idag.

När Gråbo var arbetarbostad fanns här trädgård för husbehovsodling, man hade hushållsgris och även höns på tomten. I dag finns inte många spår kvar av det. Men nu i år har Karlskoga kommun börjat röja buskar, sly och träd för att på nytt ge ljus åt trädgårdsland och gångar. Det är en del av projektet Ätbart för bi och människasom drivs av Karlskoga kommun tillsammans med Möckelnföreningarna. Museet har varit med som rådgivare och tagit fram information om hur trädgården kan ha sett ut förr och vilka växter som kan ha odlats.

Om Karlskogas historia börjar med järnet, bruket, smederna och deras familjers historia har 1900-talet i staden präglats av den stora tillväxten som märktes extra tydligt under rekordåren i mitten av 50-talet. Det här var en expansiv period i Bofors historia, antalet anställda växte och det medförde att hela Karlskogas befolkning ökade markant. Många nya bostäder behövdes. Den moderna tidens arkitektur satte tydliga avtryck i staden, både i bostadsområden och i offentliga byggnader. Det här berättar vi mer om i utställningen Karlskoga Moderna som visas på bottenvåningen i sommar.

Gråbo öppnar för sommaren den 12 juni och det är fri entré. Öppettiderna är lördag och söndag kl 11-17 och säsongen pågår till och med den 15 augusti.

Kultur | Länet – Gråbo Karlskoga
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in