Örebro HK fick vända hem utan poäng

By on 8 mars, 2022
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Nu gäller det allvar i jakten på slutspelsplatser med bara sex matcher kvar av grundserien kvällen match mot Färjestad inräknat, med en minst sagt osäker slutspelsplats för Örebro som i den 47 omgången i Svenska Hockeyligan tog sig an Färjestad på bortaplan var det bara vinst som gällde.

Speciellt som Färjestad bara låg tre poäng bakom och en match mindre spelade så var det all in som stod på menyn, Örebro kom närmast från två poäng på två matcher och mot Färjestad blev det inte bättre även om hemmalaget bjöd i Örebro i sista perioden och man fick åka hem utan några poäng från Karlstad.

Sett till matchbilden i de fyra senaste matcherna överraskade Örebro när man kom ut i den första perioden mot Färjestad där man bjöd upp till ett riktigt offensivt spel, hemmalaget hakade på där det blev en publikvänlig tillställning med ett frejdigt spel fram och tillbaka. Nu straffade sig det offensiva spelet där man till viss del glömde bort defensiven, i den 18 minuten kunde Färjestad ta ledningen efter att Örebro hade bjudit på för stora ytor. Efter perioden uppstod ett jättegruff mellan lagen där man knuffade, bökade och säkerligen sa några väl valda ord. Något som utmynnade i tre utvisningar, två för Färjestad och en för Örebro.

Örebro inledde den andra perioden med en man mer på isen under de två första minutrarna, tyvärr fick man inte till något. Precis efter överläget när Färjestad hade man fullt manskap på isen skapade hemmalaget ett läge framför Örebro målvakt Jhonas Enroth där FBKs Joakim Nygård mer eller mindre lämnades ensam, ett läge som utnyttjades då han kunde styra in pucken i mål. Efter det var inte Örebro riktigt med och man tog en tidig timeout i den sjätte minuten, ett drag som inte hjälpte speciellt mycket även om man lyfte upp spelet en aning.

Tredje perioden och tvåmålsunderläge för Örebro borde göra att skulle kunna ha känt någon sorts form av desperation, men inte det inte. Sista delen var sett ur Örebroögon en ganska medioker tillställning, trots att Färjestad bjöd in gästerna och slog av på takten ordentligt. I slutet av matchen när man hade tagit ut Örebros suveräne målvakt Jhonas Enroth kunde man reducera, men närmare än ett mål kom man inte.

Nu är det som sagt var inte många matcher kvar, tränare Niklas Eriksson tyckte att Örebro inte gjorde en bra mittenperiod, hur kan han tycka att insatsen i första och tredje var bättre? En aning enögd tränare som borde fråga sig själv vad han håller på med, det är trots han som sätter ihop kedjorna. Det var slarvigt, under stora delar sån oskärpa så man kan faktiskt undra om man vet om att det spelas så kallad ”slutspelshockey”? Många frågor som är obesvarade, en fråga man kan svara är om det här räcker till för att gå långt när det väl gäller?

Svaret är nej, för det här var en medioker match då även Färjestad inte gjorde några större intryck av att vilja spela för slutspel, även från det hållet såg det i det stora hela ganska lojt ut, speciellt i den tredje perioden. Något som Örebro ska vara glada för, Örebro hade sex minuter i powerplay i sista delen. Första strax under fyra minuter från start, sen en tvåminutare i den elfte minuten, utan att kunna göra något av det hela. Överläge sett över hela matchen så hade man hela tolv minuters spel i powerplay, visst var Färjestads Domninic Furch stekhet i hemmalagets mål men ska faktiskt kunna begära mer.

Bäst i Örebro målvakt Jhonas Enroth, vilka räddningar han stod för. Hade det inte varit för honom hade det garanterat varit helt andra siffror till Färjestads fördel, hade bara spelarna framför honom hållit samma klass, ja då hade Örebro varit klara för slutspel.

Nu är Färjestad uppe på samma poäng som Örebro med match mindre spelad, nu förlorade som tur var Leksand borta mot Linköping. Även Leksand står på samma poäng som Örebro med en match mindre spelad, så det börjar bli tajt, grymt tajt.

I den 48 omgången av Svenska Hockeyligan spelar Örebro HK borta mot Timrå IK torsdag 10 mars, även det ett lag som har garanterat allt att spela för då de ligger sist men bara fyra poäng från säker plats. Nu måste Örebro visa färg, visa att man vill vinna, visa att man kan spela slutspelshockey annars är det tack och godnatt!


Matchfakta Färjestad BK – Örebro HK

Första perioden

 • 04.00 Utvisning Örebro, två minuter Nicholas Halloran målvaktsinterference. Powerplay Färjestad, ingen utdelning.
 • 18.47 mål Färjestad, 1-0 Gustav Rydahl.
 • 20.00 Utvisning Färjestad, två minuter Gustav Rydahl roughing.
 • 20.00 Utvisning Färjestad, två minuter Theodoe Lennström roughing.
 • 20.00 Utvisning Örebro, två minuter Libor Sulak roughing.

Första perioden slutade 1-0 till Färjestad
Skottstatistik första perioden Färjestad BK 8 – Örebro HK 5

Andra perioden

 • 00.00 Örebro inledde med powerplay i två minuter, ingen utdelning.
 • 02.34 mål Färjestad, 2-0 Joakim Nygård.
 • 06.05 timeout Örebro.
 • 11.08 Utvisning Örebro, två minuter Oliver Eklind olämpligt uppförande. Powerplay Färjestad, ingen utdelning.
 • 11.57 Utvisning Färjestad, två minuter Michael Lindqvist holding. Powerplay Örebro, ingen utdelning.
 • 19.43 Utvisning Färjestad, två + två minuter Michael Lindqvist, tripping och olämpligt uppförande. Powerplay Örebro i 17 sekunder, ingen utdelning.

Andra perioden slutade 1-0 till Färjestad
Skottstatistik andra perioden Färjestad BK 11 – Örebro HK 5

Tredje perioden

 • 00.00 Örebro inledde med powerplay i 1.23 minuter, ingen utdelning.
 • 10.40 Utvisning Färjestad, två minuter Victor Ejdsell tripping. Powerplay Örebro, ingen utdelning.
 • 16.18 Målvakt ut Örebro.
 • 17.12 Mål Örebro, 2-1 Robin Kovacs.
 • 17.12 Målvakt in Örebro.
 • 18.03 Målvakt ut Örebro.

Tredje perioden slutade 1-0 till Örebro
Skottstatistik tredje perioden Färjestad BK 5 – Örebro HK 15

Matchen slutade Färjestad BK 2 – Örebro HK 1
Skottstatistik matchen Färjestad BK 24 – Örebro HK 25

Anders Olofsson, Sport | Hockey
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login