Örebro HK vann första matchen i semifinalserien

By on 1 april, 2023
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Örebro HK gjorde det man behövde i kvartsfinalen mot Timrå och tog sig vidare till semifinal, där ställs man mot Skellefteå AIK. Örebro har en förmåga att på något sätt vinna matcher även om man egentligen ska, i dagens match visade Örebro vad man kan och står för där man tog hem första matchen i semifinalserien.

Matchen inleddes i ett furiöst tempo där det gick riktigt riktigt fort, bägge lagen tog även det fysiska jobbet där man stängde många uppspel. Örebro var inte helt med från start, ganska självklart att hemmalaget pumpade ordentligt inledningsvis, när väl den offensiven mattades av var Örebro med i spelet. Som det ska vara så böljade spelet fram och tillbaka, Örebro skapade inte direkt många farliga chanser men man var framme för att irritera. Det var Skellefteå som tog ledningen i den 14 minuten efter ett snabbt anfall där Örebro defensiv inte var med alls, två Skellefteåspelare stod helt rena utan markering framför Jhonas Enroth. Man lät sig inte nedslås i Örebros läger, man körde på och kvitterade i den absolut sista minuten av första perioden, när man gick till pausvila var det oavgjort.

Till skillnad från matcherna i kvartsfinalserien kom Örebro ut i den andra perioden för att bjuda upp till spel högt upp i banan, inledningsvis var det Skellefteå som tryckte på men desto längre tiden gick desto mer kom man in i matchen. I den fjärde minuten drog Rasmus Rissanen på sig en utvisning, något som stod sig dyrt då hemmalaget tog tillbaka ledningen. Örebro började efter baklängesmålet jobba upp ett spel där man styrde det hela, man snurrade på ordentligt och vid kvitteringsmålet såg det helt vilset ut i Skellefteås zon. Det var Leo Carlsson som slog in kvitteringsmålet, snabbtänkt nog högt upp i målet då Skellefteås målvakt hann tillbaka för att täcka efter isen. Fortsatt oavgjort inför den avslutande perioden.

Intensiteten och tempot i den sista perioden var inte på samma nivå som i de två första perioderna, avvaktande spel där inget av lagen egentligen inte ville släppa till något bakåt. Örebro och framförallt målvakten Jhonas Enroth stod för en formidabel insats när han gjorde räddning som skulle ha gjort vilken fotbollsmålvakt avundsjuk,  när Jhonas kastade sig sidledes nära isen för att blocka bort pucken. Örebro tog ledningen i den 15 minuten genom ett snyggt förspel av Leo Carlsson som droppade puck bakåt till Milton Oscarson, Milton spelade direkt till höger där Linus Öberg kunde slå in ledningspucken, hockeygodis på hög nivå. Efter målet började en massiv offensiv från Skellefteås sida, men där och då visade Örebro upp en riktigt bra defensiv och en fantastisk Jhonas Enroth i målet. Skellefteå plockade ut målvakten i jakten på kvittering, men det var gästerna som kunde utnyttja det gånger två och när slutsignalen gick hade man vunnit den första semifinalmatchen med 5-2.

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen, Örebro hittar sätt att vinna matcher och det är ett lag som inte kan räknas bort. Den här matchen är ett tydligt bevis på det, skillnaden dock jämfört med kvartsfinalserien är att under den här tillställningen dippade man inte speciellt nämnvärt under 60 minuter. Visst backade man av då och då, men det måste man för att tanka energi. Det finns egentligen inget lag som högoktanigt kan hålla fullt i tre perioder, Örebro gjorde det bra och man disponerade kraften i rätt lägen. Matchhjälten är inte svår att utse, det är solklart Jhonas Enroth som i dagens match steppade till en helt ny nivå, en nivå som gjorde att Örebro nu har 1-0 i semifinalserien mot Skellefteå.

Nu vänder matchserien tillbaka till Örebro för spel i Behrn Arena, den matchen spelas på måndag 3 april!