Örebro kommuns mest olycksdrabbade vägar

By on 19 december, 2022

Här är Örebro kommuns mest olycksdrabbade vägar, fredag den 23 december ser ut att bli en stor trafikdag i år då julafton är på en lördag. Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar.

Här är resultatet för Örebro kommun.

Julen är en av de stora trafikhelgerna. Under de senaste åren har mellan 58 och 104 personer årligen rapporterats skadade i jul- och nyårstrafiken i Örebro län. Julen 2015 var den mest olycksdrabbade sedan 2015.

I år inträffar julafton på en lördag vilket ökar risken att trafiken koncentreras till slutet av veckan.

– Vi vet att många jobbar in i det sista före jul, och det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken. Om du har möjlighet att åka några dagar tidigare till julfirandet och ta extra pauser så att du är utvilad när du kör, det är något vi verkligen rekommenderar, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Statistik från Transportstyrelsen visar att dödsolyckor inträffar varje år. I landet som helhet inträffar tio till tjugo dödsolyckor per år under jul- och nyårsveckorna. I Örebro län har sammanlagt 0 personer avlidit i trafikolyckor sedan början av 2010-talet.

Risken för olyckor ökar när många ska ut på vägarna samtidigt, men det finns sätt att minska riskerna.

– Det är jätteviktigt att du ser till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Vi rekommenderar minst 4 till 5 millimeter och att du fyller på spolarvätska och ser till att du har med dig varningstriangel, snöskyffel, isskrapa, reflexväst, filtar och något att äta och dricka. För alla elbilister rekommenderar vi att du planerar in lite tätare laddstopp då risken att fastna i köer är mycket stor i jultrafiken. Du bör leta upp en laddare när du har cirka 30 procent kvar av batteriet, säger Johan Granholm.

Hur mycket en elbil drar för att hålla värmen varierar ganska mycket beroende på märke och modell, men det kan löna sig att sänka både hastighet och innertemperaturen några grader och använda stols- och rattvärme istället för att förlänga räckvidden.

Sett till landet som helhet är det just dagarna före julafton som är de mest riskfyllda på vägarna. Under själva julafton inträffar, historiskt sett, relativt få olyckor.

– Vädret och väglaget gör att antalet olyckor varierar från år till år, men över tid ser vi en positiv trend i att trafikolyckorna minskar, säger Johan Granholm.

Här är Örebro kommuns mest olycksdrabbade vägar

För att få en bättre bild av var bilister bör vara särskilt uppmärksamma har If begärt ut statistik över de mest olycksdrabbade vägsträckorna i alla kommuner.

I Örebro kommun är E18 mest olycksdrabbad sett till de senaste sex åren (observera att detta gäller hela året, inte bara julhelgen). Där har 52 olyckor rapporterats.

Mest olycksdrabbade vägar i Örebro kommun

Väg Antal olyckor 2015–2021
E18 52
Väg 50 37
E20 35
E18/Västerleden 33
Väg 207 29
Väg 51 24
Rudbecksgatan 23
E20/Östra Bangatan 13
Väg 823 12
Väg 50/Faluvägen 11
Hertig Karls allé 10
Väg 52 9
E20/Västerleden 9
Rudbecksgatan, Trädgårdsgatan 9
Drottninggatan, Änggatan 9
Gustavsgatan, Västra Nobelgatan 8
Väg 733 8
Väg 752/Hedgatan 7
E18/Ekersvägen 7
Väg 50/Västerleden 7

…………….

Ifs checklista för bilresan i jul

 • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
 • Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
 • Välj en säker väg. Var extra försiktig på landsvägar som inte är möteseparerade.
 • Packa rätt: Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt. Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton.
 • Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
 • Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader
 • Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
 • Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd – du hittar det på respektive bolags hemsida.
 • Se till att ta med följande i bilen:
  – Snöskyffel och en plastflaska grus – om du kör fast
  – Varningstriangel och reflexväst
  – Bogserlina och startkablar – om du behöver hjälpa andra
  – Varma kläder och filtar – för att hålla värmen

…………….

Örebro
Örebronyheter

Källa If Skadeförsäkring

You must be logged in to post a comment Login