Örebro läns museum maj 2022

Av på 3 maj, 2022
Siggebohyttans bergsmansgård.
Foto: Per Torgén, ÖLM

Våren är här på riktigt och på Örebro läns museum rustar vi våra sommaranläggningar för säsongen. Redan maj är det smygöppning både på Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. På Gråbo invigs då en ny utställning med konst av Einar Persson. 

…………….

Konstutställning på Arbetarmuseet Gråbo

Arbetarmuseet Gråbo håller extra öppet under Kultur- och föreningskalaset i Karlskoga den 21 maj. I samarbete med Dan Lekberg, Helga Persson och Thomas Kellerth har museet gjort en liten utställning på nedervåningen med konst av karlskogakonstnären Einar Persson (1918-2006). Utställningen  består av ett urval av hans skildringar av Karlskoga på 1950-60-talen. Verken kan ses som dokument över förvandlingen från bruksort till småstad. Läs mer om utställningen och Arbetarmuseet Gråbo här.

…………….

Länsmuseet rullar ut i länet

I maj kommer sjätteklassarna i Hallsbergs kommun få besök på plats i skolorna av länsmuseets personal. Museets lastar den nya mobila museibilen, ”Mobila museet”, med Sensationella gravfynd från plaståldern – en framtidsexpedition. Det är en spännande interaktiv utställning/ pedagogiskt program som lyfter frågor om hållbarhet. Eleverna får aktivt reflektera över roliga, allvarliga och konstiga frågor. De handlar om konsumtion och livsstil, material och produktion, inflytande och jämställdhet, klimat, miljö, och resiliens. Framtidsexpeditionen vilar på vetenskaplig grund. Den tar avstamp i de globala målen och aktuell kunskap om planetära gränser. Mobila museet och Sensationella gravfynd från plaståldern – en framtidsexpedition går att boka för skolklasser och andra grupper. Läs mer på museets hemsida.

…………….

Smygöppning på Siggebohyttans bergsmansgård

Redan den 22 maj kan den som vill besöka Siggebohyttans bergsmansgård. Örebro läns folkmusikförbund arrangerar då traditionsenligt spelmansstämma på gården. Museet och cafét håller öppet under dagen.

…………….

Öppettider på våra anläggningar i sommar
Länsmuseets utställningar på Örebro slott: 
Lördag och söndag till och med 12/6 kl 10-15
18/6 – 28/8 Öppet dagligen (utom midsommarafton) kl 10-17
Siggebohyttans bergsmansgård:
10/6 – 14/8 Öppet dagligen kl 11-17
Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga:
10/6 – 14/8 Öppet lördag-söndag kl 11-17

Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in