Örebrobarn utser Malala till Årtiondets Barnrättshjälte

By on 23 maj, 2022
Idag avslöjas att miljoner barn i en världsomröstning utsett Malala Yousafzai Malik till World’s Children’s Prize Årtiondets Barnrättshjälte för sin kamp för alla flickors rätt till utbildning och ett liv i frihet.
Bild: World's Childrens Prize

Idag avslöjas att miljoner barn i en världsomröstning utsett Malala Yousafzai Malik till World’s Children’s Prize Årtiondets Barnrättshjälte för sin kamp för alla flickors rätt till utbildning och ett liv i frihet. Barn i Örebro var med och röstade fram Malala.

Som 15-åring sköts Malala i huvudet av talibaner, som ville tysta henne. I stället blev hennes röst för flickors lika rättigheter ännu starkare. Idag stöttar Malala Fund lokala aktivister i Pakistan, Syrien, Nigeria och andra delar av världen där flickor drabbas hårt av orättvisor och övergrepp.

– Jag kände mig hedrad av att få World’s Children’s Prize 2014, och att idag få titeln som Årtiondets Barnrättshjälte är en enorm ära. Jag hoppas att det ger mig mer motivation att fortsätta min kamp för flickors utbildning. Mitt uppdrag är att se till att alla flickor kan få trygg och gratis utbildning av hög kvalitet. Just nu finns det 127 miljoner flickor över hela världen som inte får gå i skolan. Dessa flickor har drömmar, precis som vi, säger Malala.

Utdelningen av Årtiondets Barnrättshjälte på Gripsholms slott i Mariefred försenades två år till följd av de många skolstängningarna jorden runt under Covid-19-pandemin. Ceremonin leddes av barn från tolv länder, som varit bland annat slavar, tvingats till barnäktenskap och utsatts för barnsexhandel. De fick hjälp av Drottning Silvia.

Det är andra gången världens barn utser WCP Årtiondets Barnrättshjälte bland alla som hedrats med World’s Children’s Prize under föregående decennium. Förra gången, 2010, valde barnen Nelson Mandela och Graça Machel till Årtiondets Barnrättshjältar.

200 års kamp för barn

Malala var en av åtta nominerade i världsomröstningen om Årtiondets Barnrättshjälte. Alla åtta har tidigare hedrats med World’s Children’s Prize, som ofta kallas ”Barnens Nobelpris” av medier jorden runt. Sammanlagt har kandidaterna kämpat mer än 200 år för utsatta barns rättigheter. De ger barnsoldater, barnslavar, barn som diskrimineras till följd av sina funktionsvariationer, samt flickor som utsatts för barnsexhandel, barnäktenskap eller tvingats sluta skolan, ett bättre liv.´

Stärkt 46 miljoner barn för demokrati och rättigheter

Trots pandemin kunde nära 20 000 barn i Sverige och 2 miljoner barn i världen delta i World’s Children’s Prize-programmet och utse Årtiondets Barnrättshjälte. Efter att med hjälp av ett globalt läromedel ha lärt sig om sina rättigheter och barnrättshjältarnas arbete för de utsatta barnen, ordnade de deltagande barnen egna demokratiska valdagar i sina skolor, med allt från valbås till valförrättare. WCP-programmet är ett av världens största årliga utbildningsinitiativ som stärker barn kring mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan år 2000 har 46 miljoner barn deltagit.

Hjältar för barnsoldater, barnslavar och utsatta flickor

De övriga sju kandidaterna erhöll Barnrättshjältarnas Hederspris, två av dem postumt. Dessa är: Murhabazi Namegabe, kämpe för barnsoldater i D.R. Kongo. James Kofi Annan, kämpe för slavbarn i fiskeindustrin i Ghana. Dr. Ashok Dyalchand, kämpe mot barnäktenskap och för flickors skolgång. Rachel Lloyd, USA, aktivist mot kommersiell sexuell exploatering av barn. Phymean Noun, Kambodja, som ger utsatta barn skolgång. De båda postuma pristagarna, som har kämpat för barn som diskrimineras på grund av sina funktionsvariationer är: Anna Mollel, kämpe för massajbarn i Tanzania och Manuel Rodrigues, kämpe för främst blinda barn i Guinea Bissau.

Brett stöd

Nästan 75 000 så kallade Global Friend-skolor i 120 länder står bakom World’s Children’s Prize, liksom utbildningsministerier och skolmyndigheter i många länder. Till svenska World’s Children’s Prize Foundations (WCPF) beskyddare hör H.M. Drottning Silvia, de framlidna Nelson Mandela och Desmond Tutu, Graça Machel, flera Nobel-pristagare och tidigare svenska barn- och statsministrar. WCPF stöds av bland andra Svenska Postkodlotteriet, Sida och ForumCiv, Drottnings Silvias stiftelse Care About the Children, Survé Philanthropies, Sparbanksstiftelsen Rekarne och flera familjefonder.

Örebro
Örebronyheter

Källa World’s Childrens Prize

You must be logged in to post a comment Login