Ostadigare sommarväder skapar rusning efter resor

By on 12 juni, 2024
Greklandssommar är att vänta även i år. Bild från ön Thassos.Fotograf Matina Tsogas, Ving

Högsommartemperaturerna och solskenet som många svenskar vant sig vid under maj och början på juni, ser nu att vara ett minne blott. I takt med att kvicksilvret dalat rejält de senaste dagarna med regn, åska och blåst som dragit in över landet kom reslusten som ett brev på posten.

Sveriges största researrangör, Ving, vittnar om både en väder- och skatteåterbäringseffekt då försäljningen av resor i helgen ökade med hela 60 procent jämfört med samma tid i fjol.

Framför allt är det resor i närtid och under högsommaren som bokar bäst och under helgen fördubblades antalet bokningar med avresor i juli jämfört med förra veckan. Störst procentuell ökning såg Ving på destinationer som bla grekiska Skiathos, Samos och Thassos.

– Att vädret har en enorm inverkan på svenskarnas reslust är tydligt, vilket helgens försäljning blev ett talande exempel på. På webben ökade resesökningarna med hela 45 procent under helgen jämfört med veckan innan, så det var ett högt tryck. Förutom vädret kan vi kan misstänka att förra veckans skatteåterbäring också hade en bidragande effekt. Det ostadiga vädret ser ut att bestå kommande vecka och regnar det i sillen i midsommar vet vi att det skapar en ännu större reserusning. Så det är onekligen hög tid att boka om man vill solsäkra semestern i sommar. I synnerhet ser vi ett högt tryck på de grekiska öarna, så allt tyder på att vi även detta år kan förvänta oss en riktig Greklandssommar även om Mallorca är den i särklass största destinationen, säger Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

Thailandsvinter att vänta och uppsläpp av nästa sommars resor

Efterfrågan märks även på vinterns resor som under helgen ökade med 30 procent jämfört med vid samma tid i fjol. Thailand sticker ut och redan nu märks en ökning på 25 procent för inbokade resor. Allt tyder därför på att det blir en riktig Thailandsvinter i år.

I dagarna släpper Ving även upp resorna för sommaren 2025, med utvalda hotell och produkter, där de som vill försäkra sig om ett visst hotell, reseperiod eller destination ofta är snabba att boka.

Mest populära charterdestinationer i sommar:

  • Mallorca
  • Rhodos
  • Cypern
  • Kreta
  • Turkiet

Nöje
Örebronyheter

Källa: Ving

You must be logged in to post a comment Login