Ostrapporten 2024 svenska ostar på önskelistan

By on 11 februari, 2024
Ostrapporten visar att hårdost är den absoluta favoriten på listan över populära pålägg på frukostmackan.
Bild: Från Sverige

I Sverige gillar vi ost! Hela 95 procent av alla i Sverige äter ost och smaken, priset och att osten är svenskproducerad är tre viktiga faktorer vid val av ost. Vilken är favoritosten, hur används ost i matlagningen och vilka utländska ostar vill flest se likvärdiga svenska varianter av?

Det och mycket mer får du svar på i Ostrapporten 2024, en undersökning om svenska folkets ostpreferenser och attityder till ost.

Viktigt att osten är svensk

Hela 95 procent av alla i Sverige äter ost! Ostrapporten 2024 visar att smaken, priset och att osten är svenskproducerad är tre viktiga faktorer vid val av ost.

Mer än hälften tycker att det är viktigt att osten är svensk (54%). Andelen som tycker att det är viktigt att osten man väljer är svensk har minskat något jämfört med förra året (57%). Bland de yngre, mellan 18–29 år, är det något fler som tycker att det är viktigt att osten är svensk (60%).

De främsta anledningarna till att välja svensk ost är att man vill gynna de svenska bönderna (85%) och den svenska livsmedelsindustrin (69%). Nära 7 av 10 anger också att de, genom att välja svensk ost, vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga.

– Osten är viktig för de svenska mjölkbönderna och de livsmedelsföretag som förädlar mjölken. Det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera ett kilo hårdost och genom att välja svensk ost när du handlar gör du skillnad. I Ostrapporten ser vi att man vill välja svensk ost och märkena Från Sverige och Mjölk från Sverige gör det enkelt att hitta den i butiken. Vi jobbar för ett ökat utbud av Från Sverige-märkt ost och gärna fler svenska ostsorter, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning.

Den populära hårdosten

Så många som 9 av 10 i Sverige äter hårdost (93%). Omkring hälften äter dessertost och mjukost medan 37 procent äter matlagningsost, som exempelvis grillost.

Bland hårdostarna är Präst® den absoluta ostfavoriten (28%) och det gäller för alla åldersgrupper. Herrgård® och Grevé® är mer populära bland personer över 65 år (24%) medan Hushållsost framförallt är populär bland de yngre (28%).

Man tror att man äter mer svensk ost än vi gör

Ostrapporten visar att de flesta överskattar hur stor andel av osten vi äter som är svensk. De allra flesta tror att 6 av 10 ostar som vi äter i Sverige är svenskproducerade. Faktum är att siffran är nere på 39 procent, vilken innebär att endast 4 av 10 ostar som äts i Sverige är svenskproducerade (Källa: Jordbruksverket). Vi tror helt enkelt att vi äter mer svensk ost än vad vi faktiskt gör.

Även kunskapen om hur mycket mjölk som krävs för att göra hårdost har potential att öka. Endast 2 av 5 vet att det går åt 10 liter mjölk för 1 kilo hårdost. Kunskapen är högre hos personer mellan 18–29 år, där hälften (51%) har koll på hur mycket mjölk som behövs för att göra hårdost.

Osten värd sitt pris

Årets undersökning visar att det finns ett ökat fokus på pris. 72 procent tycker att hårdost är dyrt. Trots det är det relativt få, endast 6 procent, som avstår helt från att köpa hårdost på grund av priset. Det är också en lite större andel som anger att de tycker att hårdost är prisvärt (13%) jämfört med föregående år (9%).

Önskelista på svenska ostvarianter

Parmesan, mozzarella och fetaost toppar listan på utländska ostar flest vill se svenska likvärdiga varianter av. Det finns vissa skillnader i efterfrågan bland de olika åldersgrupperna. Exempelvis önskar sig den yngre åldersgruppen (18-29 år) en svensk likvärdig variant av mozzarella och chèvre i högre utsträckning än övriga åldersgrupper.

Ost i matlagningen

Framförallt bland de yngre (18-29 år) är det populärt att använda ost som huvudråvara (19%).

Men det är många använder ost i matlagningen, hela 93 procent. Två av fem (44%) tycker att det är viktigt att osten i matlagningen är svensk. Pizza, gratänger och pastarätter är de vanligaste maträtterna att använda ost i.

Kännedom om Från Sverige-märkningen ökar

När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är gjord på svensk mjölk från svenska kor och att den även är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Kännedomen om vilka kriterier som måste vara uppfyllda för att få använda Från Sverige-märkningen på ost har ökat (57% 2024 jämfört med 43% 2022).

Sverige
Örebronyheter

Källa: Från Sverige

You must be logged in to post a comment Login