Oväntade anledningen till att vi kysser på dejten

By on 3 december, 2022
Foto: Unsplash

Starten av det populära dejtingprogrammet har redan bjudit på många känslor och ett antal kyssar. Den första kyssen är en milstolpe i många relationer och kanske extra viktig när tiden är så knapp. En ny undersökning från Match visar däremot att svenskar ibland kysser personer av andra anledningar än att de är intresserade.

Dejtingprogrammet där en tjej dejtar flera killar i Grekland har bjudit tittarna på både spänning och romantik när flera kyssar delades ut under de första avsnitten. Den första kyssen är ofta ett speciellt ögonblick som förknippas med attraktion och intresse.

Matchs undersökning ”Dejtingbarometern 2022” visar däremot att nästan en av tio svenska singlar (7 procent) kysst en person för att de tyckt synd om sin dejt eller känt skuld, exempelvis om personen berättat om en jobbig händelse eller betalat för middag eller drinkar. Dessutom uppger dubbelt så många kvinnor (11 procent) än män (5 procent) att de kysst någon av denna anledning.

– Att kyssa någon för första gången har olika emotionell betydelse för olika personer. Vissa tar lättare på det än andra. Dejting handlar om att vara nyfiken på varandra och om att våga, men du bör aldrig känna dig skyldig att kyssa någon på grund av medlidande eller tacksamhet – det är helt fel motiv. Du ska kyssa någon för att du genuint vill och är attraherad, eller åtminstone vill utforska om attraktion finns, och aldrig göra det under press, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.

Jacqueline menar att en genuin kyss har ett viktigt syfte; att snabbt avslöja var dejtingrelationen kan vara på väg.

– En första kyss ger en bra indikation på om det är något som är värt att satsa på eller inte. Fick du en bra magkänsla och vill ha mer? Eller kändes det snarare som att ni var osynkade och inte en så bra match som du hade hoppats på? Svaret finns i kyssen, fortsätter Jacqueline Joo.

Dejtingexperten reder ut – så vet du om det är rätt läge för en första kyss

  1. Det känns rätt. Om din spontana känsla är att du verkligen skulle vilja kyssa din dejt för att utforska den attraktion du känner är dina känslor på rätt plats. Känner du istället att det handlar om att det förväntas att ni ska kyssas bör du avvakta. Det är alltid okej att säga nej eller backa ur.
  2. Du vill närma dig din dejt. Oftast får vi inte en klar tanke som säger ”nu vill jag kyssas”, istället märker du att du minskar avståndet till din dejt och får en känsla av att du vill vara nära. Testa om din dejt befinner sig på samma våglängd genom små fysiska gester. Lägg en hand på dejtens arm, låt era ben röra vid varandra under bordet eller sätt dig närmre i soffan och se vilken respons du får.
  3. Gå in för dödsstöten. Är responsen positiv kan du testa 90/10-tekniken. Du skapar ögonkontakt och lutar dig försiktigt fram utan att gå hela vägen. Pausa och låt din dejt ta sista initiativet. Du går alltså in med 90 % och din dejt får stå för de resterande 10 %. Om hen inte tar det sista steget eller vänder bort huvudet var hen inte lika sugen som du. Det är helt okej, och inget vare sig du eller dejten bör skämmas för. Om du gör det till en pinsam grej, blir stämningen stel. Fortsätt istället samtalet som vanligt och se om din dejt eventuellt tar ett initiativ vid nästa tillfälle.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match. Den bygger på 1000 intervjuer med svenska singlar, 20–50 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17 – 23 augusti 2022.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Match.se

You must be logged in to post a comment Login