Pandemin slog hårt mot alla biografer

By on 24 januari, 2024
Arkivbild

Lindesbergs Bio hade 8.762 biobesökare under 2023, en liten ökning jämfört med 2022 (8.673 biobesökare) men långt från rekordåret 2018 (13.723 biobesökare).

– Efter pandemin har inget varit sig likt – det har varit svårt att få tillbaka publiken för alla biografer men vi tror på en framtid för vår biograf, förklarar Sharon Almström, verksamhetschef för Lindesbergs Bio som drivs av kommunala bolaget Besök Linde AB.

Biografverksamheten i Lindesbergs kommun bedrivs sedan 1 november 2019 av det kommunala bolaget Besök Linde AB. Tidigare drevs biografen i förvaltningsform av Tillväxtförvaltningen med minusresultat. Men inte heller i bolagsform har Lindesbergs Bio kunnat drivas med lönsamhet.

Därför har Lindesbergs kommun löst finansieringen för 2024 med ett stöd på 700.000 kronor. Hur biografen ska kunna drivas vidare från 2025 är fortfarande osäkert eftersom kommunen ska ha ”en budget i balans”.

En stor och viktig kulturell mötesplats

Lindesbergs Bio hade 8.762 biobesökare under 2023 – men också 3.396 besökare på övriga evenemang som Filmstudio, Opera på bio, skolbio, specialvisningar, teaterföreställningar och föreläsningar. Med över 12.000 besökare på ett år är Folkets Hus med Lindesbergs bio- och teatersalong en stor och viktig kulturell mötesplats som det är viktigt att värna om – men också en verksamhet med utmaningar.

Fyra månader efter Besök Linde AB:s övertagande kom pandemin som förstörde det mesta. Fram till månadsskiftet februari/mars 2020 (då pandemin bröt ut) låg biografen hack i häl på rekordåret 2018 med 2.817 besökare på två månader (3.168 besökare rekordåret).

– Efter pandemin har inget varit sig likt, det har varit svårt att få tillbaka publiken, förklarar Sharon Almström som pekar på några förklaringar:

  • Streaming gjorde det möjligt för fler att se mer film hemma under pandemin;
  • Detta bidrog till att biofönstret (den tid en film har ensamrätt på bion innan den släpps till streaming) kortades väldigt mycket;
  • Filmbolagen drog också tillbaka många filmer – utbudet blev sämre helt enkelt.

Alla satsar för att få tillbaka publiken

Filmbolag och biografer över hela världen satsar nu för att få tillbaka publiken, och det gäller givetvis även Lindesbergs Bio som tack vare kommunens investering i digital teknik har möjlighet att visa nya filmer direkt på premiärdagen.

– Vårt mål för 2023 var att nå 10.000 biobesökare. Efter sommaren kändes det riktigt bra, vi hade bra med vuxenpublik och började se en ljusning i att publiken skulle hitta tillbaka, förklarar Björn Persson – biografföreståndare på Lindesbergs Bio med lång erfarenhet av filmvisningar i Lindesberg.

Resultatet för 2023 blev 8.762 biobesökare med filmerna ”Super Mario” (573), ”Barbie” (474) och ”Trolls 3” (341) som de tre mest besökta filmerna.

”Ett sista race” hade 246 besökare 2023 men eftersom den går över ett årsskifte så kommer den att sluta som tvåa eller trea om man räknar enbart besökare/film – just nu uppe i 388 besökare och minst två visningar kvar.

Året 2024 har börjat bra för Lindesbergs Bio

– Januari har hittills haft fler biobesökare än samma period förra året och vi har många bokningar på gång – därför tror vi på en framtid för vår biograf i Lindesberg, enligt Sharon Almström.

Bioutbudet i Örebro inget större konkurrenshot

Lindesbergs Bio ser inte bioutbudet i Örebro som något större konkurrenshot:

– Möjligen för den yngre publiken som vill ha ett annat utbud före och efter filmen, men barnfamiljer och vuxenpubliken föredrar biografen i Lindesberg framför Örebro, enligt Björn Persson.

– Vi har biopublik från exempelvis Frövi och Nora som hellre åker till Lindesberg än Örebro, här är det enklare att hitta parkeringsplatser, här är biobiljetterna billigare och här är biografen mindre och mer familjär.

Intresset för ungdom- respektive vuxenfilmer i Lindesberg bekräftar också publikskillnaderna mellan biografer på större och mindre orter, enligt Björn Persson som ger exempel:

– Ungdomsfilmen Hunger Games toppade länge på större biografer, men på Lindesbergs Bio lockade vuxenfilmer som Cornelis och Hammarskjöld betydligt fler.

….

Fakta om Lindesberg Bio:

  • Lindesbergs Bio i Folkets Hus drivs av det kommunala bolaget Besök Linde AB med ansvar för Badhuset Energikällan, Lindesberg Arena och Lindebergs Bio.
  • Sharon Almström är verksamhetsansvarig för två av verksamheterna – Lindesberg Arena och Lindesbergs Bio.
  • Björn Persson och Adrian Gissberg delar på en heltidstjänst som biografföreståndare för Lindesbergs Bio som drivs med stöd av timanställda ungdomar.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login