Personer utan e-legitimation kan få hjälp med vaccinationsbevis på apotek

By on 30 mars, 2022
Illustration: Li Rosén Zobec/E-hälsomyndigheten

Du som är vaccinerad mot covid-19 och saknar e-legitimation kan från den 30 mars få hjälp med vaccinationsbevis via något av Sveriges cirka 1 400 apotek.

Nu kan personer som saknar e-legitimation få hjälp med vaccinationsbevis på apotek. Illustration: Li Rosén Zobec/E-hälsomyndigheten

– Det finns personer som inte använder digitala lösningar, som till exempel inte vet hur man använder internet och saknar e-legitimation. Det är den gruppen som Sveriges apotek och E-hälsomyndigheten erbjuder möjligheten att få ett vaccinationsbevis på apotek, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Tjänsten blir möjlig tack vare en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges apotek. Vaccinationsbevisen utfärdas av E‑hälsomyndigheten.

– Från apotekens sida vill vi gärna vara med och göra en insats för de av våra kunder som inte kan använda e-legitimation, och därför behöver hjälp med vaccinationsbevis, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Detta krävs för vaccinationsbevis på apotek

För att få vaccinationsbevis på apotek krävs att:

  • Du är vaccinerad i Sverige och det bör ha gått minst sju dagar sedan din senaste dos
  • Du saknar e-legitimation
  • Du kan legitimera dig med en godkänd legitimation: id-kort utfärdat av Skatteverket, svenskt pass med vinröd pärm, svenskt nationellt id-kort, svenskt körkort, svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel bank, företag, myndighet eller Svensk kassaservice, samt svenskt tjänstekort (utan SIS märke) utfärdat av en statlig myndighet.

Visa hänsyn på apotek

Apotekens viktigaste uppgift är att tillhandahålla läkemedel och egenvård. Det kan därför uppstå väntetid för att få ut sitt vaccinationsbevis. Vid mycket hög belastning kan apoteket behöva be kunder som vill ha ett vaccinationsbevis att komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

Denna tjänst är endast avsedd för dem som inte har några andra möjligheter att få ut sitt vaccinationsbevis.

Om du har e-legitimation ber vi dig att hämta ditt vaccinationsbevis digitalt på www.covidbevis.se och inte besöka ett apotek.

Var hittar jag ett apotek?

Om du inte vet var närmaste apotek finns, så kan du hitta landets cirka 1 400 öppenvårdsapotek genom apotekskartan hos Sveriges Apoteksförening.

Sverige
Örebronyheter

Källa: E-hälsomyndigheten

You must be logged in to post a comment Login